Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Gerçekçi Matematik Eğitimi (GME) yaklaşımı Hollanda’da ortaya çıkmış olup günümüze kadar bazı ülkelerde araştırmacılar tarafından ele alınan bir konu olmuştur. Bununla birlikte bu yaklaşıma yönelik yapılan çalışmaların sayısı günden güne artış göstermiş ve artan çalışmalarla birlikte bu çalışmaların eğilimlerini görmek zorlaşmıştır. Bu çalışmada 2000-2022 yılları arasında Gerçekçi Matematik Eğitimi yaklaşımına yönelik yayımlanan çalışmaların eğilimlerinin hangi yönde olduğu sistematik olarak incelenerek elde edilen bulgular üzerinde değerlendirme yapılması amaçlanmıştır. Bu sistematik derleme çalışmasının veri grubunu ERIC, ESCI ve SSCI alan indekslerinde taranmış, 2000-2022 yılları arasında yayımlanan, belirli kriterlere göre seçilen 98 makale oluşturmaktadır. Seçilen bu makaleler içinde aranan bilgiler, araştırmanın amacına uygun olarak hazırlanan veri kayıt formu ile kaydedilmiştir. Kaydedilen bu bilgilerle çalışmaların yayım yılı ve ülkesi, araştırma yöntemi ve deseni, örneklem grubu ve büyüklüğü, veri toplama araçları, öğrenme ve alt öğrenme alanları, konu eğilimleri, amaç ve sonuçları betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular kategoriler halinde frekans ve yüzde dağılımlarıyla birlikte betimsel olarak sunulmuştur. Yapılan analizler sonucunda yayımlanan çalışmaların 2021 yılında yoğunlaştığı, en çok Endonezya’da yayımlandığı, nitel araştırma yönteminin diğer araştırma yöntemlerine göre daha çok tercih edildiği, nitel desenlerden en çok durum çalışması deseninin kullanıldığı, en fazla tercih edilen örneklem büyüklüğü aralığının 1-50 olduğu, örneklem grubu olarak en çok ortaokul öğrencileri ile çalışıldığı, ilkokul kademesi sayılar ve işlemler öğrenme alanının ağırlıkta olduğu, çoğunluk olarak öğretim modeli/dizisi geliştirme/test etme konu eğilimine yönelik çalışmaların yapıldığı bulgularına ulaşılmıştır. Çalışmaların sonuçları incelendiğinde GME yaklaşımının öğrencilerin akademik başarılarını artırdığı, kavram anlayışlarını geliştirdiği, kendi stratejilerini geliştirebildiği, özyeterliğini geliştirebildiği, motivasyonlarını artırdığı; eleştirel düşünme, problem çözme, akıl yürütme, matematiksel iletişim, yaratıcı düşünme gibi matematiksel becerileri geliştirdiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Öğretmen ve öğretmen adaylarının ise GME’ ye yönelik olumlu tutum ve bakış açılarına sahip oldukları söylenebilir. Elde edilen bu bulgulara göre çalışmaların eğilimlerindeki eksik yönler tespit edilmiştir. GME’ ye yönelik çalışmalar ortaöğretim kademesinde de artırılabilir. Çalışmaya konu olan bu yaklaşım ile farklı yaklaşımlar arasında karşılaştırmalar yapılabilir.
Realistic Mathematics Education approach has been appeared in Netherlands and since has been surveyed by researchers in some countries. Through the time, numbers of the studies have risen and due to this rise, being able to see these studies disposition has gotten harder. In this research it is aimed to make an evaluation of the studies of Realistic Math Education approach during the years 2000-2022. The data group of this systematic compilation study has scanned ERIC, ESCI and SSCI and it consists of 98 selected essays with certain criterias that have been published in 2000-2022 years. The acquired knowledge from the selected essays are recorded with submission forms which have previously been prepared which are goal ariented. With these recorded informations, years, countries of studies, researches methods and patterns, sample groups and magnitudes, collecting data tools, learning and sub-learning spaces, topic compilation, aim-result are analiyzed by descriptive analysis technique. The acquired findings are presented descriptively with frequency and percantage distribution. According to the result of analysis, it is concluded that studies are mostly published in Indonesia, qualitative researches are preferred rather than other methods, the most used sample distance is 1-50, as sample group secondary school education is selected, numbers and process learning area is wide in primary classes and mostly teaching model/sequence improving/test are applied for topic compilation. When the studies results are analyzed it sis concluded that GME research has increased students academic success, improved their concept of understanding, their self strategies, self sufficiency, self motivation, mathematical communication, creative thinking. It can be said that both teachers and teacher candidates have positive attitudes towards GME. In this research the inadequacies of studies are defined. GME studies can be widen in secondary school education. The mentioned study can be compared with different approaches.

Gerçekçi Matematik Eğitimi, GME, Matematik Eğitimi, Sistematik Derleme, Realistic Mathematics Education, RME, Mathematics Education, Systematic Review

İnci, A. M. (2023). 2000-2022 yılları arasında gerçekçi matematik eğitimine ilişkin yapılan çalışmaların eğilimleri: Sistematik derleme çalışması. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı, Konya.