et-Tahdîd fi’l-İtkâni ve’t-Tecvîd, Ebû Amr b. Osman b. Said ed-Dânî (v. 444/1053), thk: Ğanim Kaddûri Hamed, Dâr-u Ammar, Amman, 1421/2000, s. 201 (Kitap Tanıtımı)

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Tahlil ve tanıtımını yapacağımız eserin müellifi Ebu Amr Osman b. Said ed-Dânî, kıraat ilminde Endülüs’ün parlayan yıldızlarından birisidir. Hicrî IV. asrın ilk yarısında yaşamış olan Endülüs’lü Ebû Amr ed-Dânî’nin, 371 'de (981) Kurtuba'da doğduğu ifade edilmektedir. Önceleri İbnü's-Sayrafi diye anılmakta iken uzunca bir müddet yaşadığı Dânîyye'ye nisbetle Dânî diye meşhur olmuştur. Bu dönem İslam dünyası için bölünme ve parçalanmaların çoğaldığı, fikrî ve siyâsî ayrılıkların yoğunlaştığı bir zaman dilimidir. Dânî’nin yaşadığı dönem, bir taraftan siyasi bakımından istikrarsız bir ortam olmasına rağmen ilim ve medeniyet yönünden de -önceki yılların birikimi olarakoldukça şanslı bir döneme rastlamıştır. Bilhassa onun yetişme çağı olan hicrî IV. asır ilim ve medeniyette Endülüs’ün altın çağını yaşadığı bir yüzyıldır. V. asırda ise şiddetlenen olaylar sonucu Endülüs Emevî Devletinin parçalanarak “Tavâifu’l-Mulûk” ün ortaya çıkması ve dolayısıyla devletin küçük emirliklere bölünmesi, ilim ve kültür hayatına da olumsuz etki yapmıştır.

Makale (Kitap Tanıtımı)

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Koyuncu, R. (2017). et-Tahdîd fi’l-İtkâni ve’t-Tecvîd, Ebû Amr b. Osman b. Said ed-Dânî (v. 444/1053), thk: Ğanim Kaddûri Hamed, Dâr-u Ammar, Amman, 1421/2000, s. 201 (Kitap tanıtımı). Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 43, 43, 87-102.

Koleksiyon