NiTi Şekil Bellekli Alaşım Tozlarına Mekanik Alaşımlama Yöntemi Kullanılarak Ni ve Ti Tozlarının İlavesinin Mikroyapısal İncelenmesi

Çalışmada, elementel Ni 10 - Ti 20 tozları ile Nikelce zengin NiTi şekil bellek alaşım tozları 60 dakika mekanik alaşımlama yöntemi ile öğütülmüştür. Öğütme işleminde ilave edilen Ni ve Ti tozlarının önalaşımlı NiTi şekil bellek alaşım tozlarına etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, önalaşımlı NiTi tozları içerisine sırasıyla ağırlıkça 2, 4, 6, 8, 10 oranlarında elementel Ni ve Ti tozları mekanik olarak ilave edilmiştir. Mekanik öğütme işleminde 1:10 toz / bilya oranı kullanılmıştır. Başlangıç tozları ve öğütülen tozlar X-ray (XRD), element dağılım spektrometresi (EDS), taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak karakterize edilmiştir. Çalışma sonucunda, önalaşımlı NiTi tozları ve elementel Ni/Ti tozlarının mekanik öğütme işleminde Ni tozlarının öğütme işleminin daha etkin olduğu tespit edilmiştir.
In this study, nickel-rich NiTi shape memory alloy powders with elemental Ni (10) - Ti (20) powders were milled for 60 minutes by mechanical alloying. The effects of Ni and Ti powders addition during milling on prealloyed NiTi shape memory alloy powders were investigated. For this purpose, weight of 2, 4, 6, 8, 10 elemental Ni and Ti powders were mechanically added to the prealloyed NiTi powders respectively. 1:10 powder / ball ratio was used for mechanical alloying. Initial powders and alloyed powders were characterized using X-ray (XRD), elemental distribution spectrometry (EDS), scanning electron microscopy (SEM). As a result of the study, it was found that the milling of Ni powders was more effective in the mechanical milling of prealloyed NiTi powders and elemental Ni / Ti powders.

Mekanik alaşımlama, NiTi şekil bellek alaşımları, Toz metalurjisi, Mechanical alloying, NiTi shape memory alloys, Powder metallurgy

Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji

Gökmeşe, H., Aksöz, S., Demir, Ü, Ada, H., Bostan, B. (2017). NiTi şekil bellekli alaşım tozlarına mekanik alaşımlama yöntemi kullanılarak Ni ve Ti tozlarının ilavesinin mikroyapısal incelenmesi. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, 5, 1, 99-106.