Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Bu çalışmada 153 primer seröz ve müsinöz over tümörü olgusunda yaş, tümör çapı ve sağ yada sol overde yerleşim paramatrelerinin tespiti sonrasında 60 olgunun ameliyat materyallerinde survivin, siklin D1, cerbB-2'nin immunhistokimyasal ekspresyonları incelenmiştir. Benign, borderline ve malign gruplar arasında ekspresyon farklılıkları yanısıra; malign grupta evre, derece gibi prognostik faktörlerle ilişkisi araştırılmıştır.Benign lezyonlardan malign lezyonlara doğru gidildikçe survivin ve cerbB-2 pozitif olgu sayısındaki artış istatistiksel olarak anlamlı bulundu( p=0,001, p=0,004).Karsinom olgularında survivin, siklin D1 ve cerbB-2 ekspresyonları ile evre ve derece karşılaştırıldı. Hiçbir parametre ile istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p>0,05).Survivin ve cerbB-2 boyanma yaygınlığı ve şiddeti seröz ve müsinöz borderline tümör ile karsinomlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Ancak siklin D1 boyanma yaygınlığı ve şiddeti seröz ve müsinöz borderline tümör ile karsinomlar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir.Survivin, siklin D1ve cerbB-2 pozitifliği yönünden seröz tümörler ile müsinöz tümörler arasındaki fark anlamlı bulunmadı.Bizim bulgularımız over kanserinin biyolojik potansiyelini belirlemede survivin, siklin D1ve cerbB-2'nin güçlü belirleyiciler olduğunu ve bu belirleyicilerin agresiv gidişi belirlemede yararlı olabileceğini göstermiştir.
In the present study, we examined parameters such as age, size of tumours, right-left side location in 154 primary serous and musinous ovarian tumour. Furthmore, ımmunohistochemical expression of survivin, cerbB-2 was examined in surgical material of 60 cases with ovarian primary serous and musinous tumor and determined to differences for expression between benign, borderlineb and malign groups. Also we examined association between prognostic factors and stage, grade in malign group.From benign lesions towards malign lesions, increase of survivin, cyclin D1 and cerbB-2 positive cases was found statistically significant(p=0,001, p=0,003, p=0,004).Immunohistochemical expressions of survivin, cyclin D1 and cerbB-2 was compared with stage and grade in carcınomatous cases and no significant difference was found (p>0,05).There was significant differences between borderline and malign tumors about widespread and intersity of survivin and cerbB-2 expressions. However, these was no significant difference between borderline and malign tumors about widespread and intersity of cyclin D1.No statistically significant relation could be establıshed between serous and musinous tumors about immunohistochemical expressıons of survivin, cyklin D1 and cerbB-2.Our findingsindicated survivin, cyclin D1, cerbB-2 as strong indicators of biological potential of ovarian cancer and useful in the assessment of aggressive progress.

Gen ifadesi, Gene expression, Genler-C-Erbb-2, Genes-C-Erbb-2, Neoplazmlar, Neoplasms

Turan, G. (2010). Seröz ve müsinöz over tümörlerinde c-erbB-2, cyclin D1 ve survivın ekspresyonlarının değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon