Uzaktan eğitim modelinde hata türü ve etkileri analizinin (HTEA) uygulanması

Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Son yıllarda kaydedilen teknolojik gelişmeler eğitim alanında da etkilerini göstermektedir. Uzaktan eğitim modeli birçok eğitim kurumunda çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Covid-19 pandemi döneminde uzaktan eğitim modeli, eğitim kurumları için bir seçenek olmaktan çıkmış ve bir zorunluluk haline dönüşmüştür. Önceleri kurumsal olarak sadece üniversitelerin bazı bölüm ve derslerinde kullanılan bu yöntem, pandemi sürecinde ilkokul düzeyine kadar uygulanmıştır. Yalnızca eğitim kurumları değil, özel ve devlet kurumlarındaki bütün kademelerde kurum içi eğitimlerde bu model tercih edilmektedir. Bu tercihte uzaktan eğitimin avantajlarından olan, zaman ve mekândan bağımsızlık, erişim kolaylığı ve işlevsellik benzeri nedenler etkili olmuştur. Henüz tam manasıyla olgunlaşmamış olan uzaktan eğitim modeli, bir anda çok çeşitli ve geniş çaplı bir kullanım alanına kavuşmuştur. Dolayısıyla birçok eksiklikler ve hatalar ile karşılaşılmıştır. Özellikle uzaktan eğitim sistemlerindeki hata ve eksiklikler, erişim sorunları, eğitime devam edememe gibi ciddi sonuçları ortaya çıkartmaktadır. İlgili sorunları ortadan kaldırmak ve sistem erişimini verimli hale getirebilmek için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Sistemlerin yapısını incelemek ve çözüm üretmek için kullanılan yöntemlerden olan Hata Türü ve Etkileri Analizi (HTEA), sorunların tespiti, öncelik sıralamasının belirlenmesi ve hatanın önlenmesi için tercih edilen yaygın teknikler arasında yer almaktadır. Bu çalışmada uzaktan eğitim modelindeki karşılaşılan hatalar incelenerek, Hata Türleri ve Etkileri Analizi yapılıp risk öncelik katsayıları hesaplanacaktır. Hesaplanan risk öncelik katsayı değerlerine göre çeşitli önlemler ve sistemsel müdahaleler gerçekleştirilip, ilgili modelin risk öncelik katsayıları azaltılacaktır.
On the last years, technological developments effect can be seen on educational fields. The distance education model is used in various fields in many educational institutions. During the Covid-19 pandemic, the distance education model has ceased to be an option for educational institutions and has become a necessity. This method, which was used institutionally only in some departments and courses of universities, is applied up to the primary school level during the pandemic process. This model is preferred at not only educational institutions but also all levels in private and state institutions. Reasons such as independence from time and place, ease of access and functionality, which are the advantages of distance education, were effective in this preference. The distance education model, which has not yet fully matured, has suddenly gained a wide range of uses. Therefore, many deficiencies and errors were encountered. Errors and deficiencies, especially in distance education systems, cause serious consequences such as access problems and inability to continue education. Various operations are carried out in order to eliminate the related problems and to make the system access efficient. Failure Mode and Effects Analysis (FMEA), which is from the methods for systems inspection and solution generation, is among the common preferred techniques for measuring detect error, determining the sequencing of priority and error preventation. In this thesis, the errors in the distance education model were approached with FMEA. Various measures and systemic interventions will be implemented according to the calculated risk assessment coefficient values, and the risk assessments of the relevant model will be reduced.

Analiz, Hata Türü ve Etkileri Analizi, Uzaktan Eğitim, Adobe Connect, Moodle, Analysis, Failure Mode and Effects Analysis, Distance Education, Adobe Connect, Moodle

Gebel, A. S. (2023). Uzaktan eğitim modelinde hata türü ve etkileri analizinin (HTEA) uygulanması. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya.