Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri ile Akademik Personel Seçim Kriterlerinin Değerlendirilmesi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Araştırma görevlisi seçimi, üniversiteler için önem taşıyan bir süreçtir. Üniversiteler, eğitim düzeyinin son aşaması olup, bilim ve teknoloji faaliyetlerini toplumun yararına kullanarak, akademik anlamda başarılarıyla özgün ve lider bir kurum olmayı amaçlarlar. Bu amaca ulaşmakta doğru akademik personeli seçmekle mümkündür. Her üniversite için genel ölçütler olan ALES,YDS sınavları ve transkript notu ile belirli bir sıralamadan sonra eleme sürecinden geçen adaylar mülakata alınmaktadırlar. Bu aşamada ise ilgili pozisyon için başvuruda bulunan adaylar ile alakalı dikkat edilmesi gereken bazı kriterler yer almaktadır. Bu durumda bir araştırma görevlisi seçimi yapılırken akademik, kişisel ve idari olmak üzere üç ana kriter ve bunlara bağlı olarak alt kriterler belirlenmiştir. Bu çalışmada, akademik personel seçim sürecinde kullanılan bu kriterleri çok kriterli karar verme yöntemlerinden En İyi En Kötü Yöntem ( Best Worst Method ) ve Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) ile değerlendirilmiştir.
Research assistant selection is an important process for universities. The universities are the last stage of the education level and aim to be a unique and leading institution with their academic achievements by using science and technology activities for the benefit of society. Achieving this goal is possible by choosing the right academic staff. Candidates who pass the qualifying process after a certain ranking with the ALES, YDS exams and transcript grades, which are the general criteria for each university, are interviewed. At this stage, there are some criteria that should be considered about the candidates applying for the relevant position. In this case, while choosing a research assistant, three main criteria as academic, personal and administrative and sub-criteria were determined depending on these. In this study, these criteria used in the academic staff selection process were evaluated with the Best Worst Method and Analytical Hierarchy Process (AHP), which are among the multi criteria decision making methods.

Selection of academic staff, Analytical hierarchy process, Multi-criteria decision making methods, Best worst method, Akademik personel seçimi, AHP, Çok kriterli karar verme yöntemleri, En iyi en kötü yöntem

Bayrakçı Arslan, M. (2022). Çok kriterli karar verme yöntemleri ile akademik personel seçim kriterlerinin değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya.