Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Adipoz doku kaynaklı stromal kök hücreler kendini yenileyebilen, çoğalabilen, farklılaşabilen, multipotent hücrelerdir. Organizmada hasarlanan dokuların in vivo tamir mekanizmasında rol oynayan mezenkimal kök hücrelerin farklı kaynakları olabilmektedir. Yağ dokusu eldesi bulundurduğu kök hücre sayısı açısından en çok tercih edilen kaynaktır. Erişkin insanda yağ dokusunun barındırdığı stromal vasküler fraksiyonda preadipositler, mezenkimal kök hücreler, endotelyal hücreler, makrofajlar ve düz kas hücreleri bulunur. Etkinliği bir çok rejeneratif tamirde ifade edilen kök hücrelerin in vitro koşullarda kültürleri yapılmaktadır. Kültürde plastiğe yapışabilen kök hücreler iğsi bir morfoloji gösterirler. Kültüre ekilen hücreler özelliklerini koruyarak sayıca çoğalırlar. Hücresel tedavilerde tedavinin etkinliği için yüksek hücre sayısına ulaşmak gerekmektedir. Hücre sayısı artışı ise ancak ilerleyen kültür pasajları ile sağlanabilmektedir. Bununla beraber yağ dokusu kaynaklı mezenkimal kök hücrelerinin spesifik yüzey belirteçlerinde ilerleyen kültür pasajlarında azalma olup/olmadığı düşünülmektedir. Bunun manası kök hücre etkinliğinin azalmasıdır ve bu da tedavinin etkinliğinin azalmasına sebep olabilir. Bu araştırmada ilerleyen kök hücre kültür pasajları sonucu elde edilen kök hücre yüzey belirteçlerinin durumunu immunositokimyasal yöntemlerle ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamızda liposuction yöntemiyle alınan insan kaynaklı yağ dokusundan mezenkimal kök hücre elde edildi. Kök hücrelerin kültürleri yapıldı ve ilerleyen 3 pasajda immunositokimyasal olarak yüzey markerları değerlendirildi. Ayrıca embriyonik markerlar açısından da immunositokimyasal olarak boyama yapılarak değerlendirme yapıldı. İlerleyen pasajlarda yüzey markırları açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı.
Adipose tissue-derived stromal stem cells are self-renewal, proliferated, differentiated and multipotent cells. There are different sources of mesenchymal stem cells that play a role in in vivo repair mechanism of damaged tissues in organism. Adipose tissue is the most preferred source for the number of stem cells that have obtained. The stromal vascular fraction harbored in the adult human fat tissue contains preadipocytes, mesenchymal stem cells, endothelial cells, macrophages and smooth muscle cells. The activity is cultured in vitro conditions of stem cells expressed in many regenerative repairs. stem cells are capable of adhering to plastic culture show fusiform morphology. Cultured cells multiply in number while maintaining their properties. Cellular therapies require high cell counts for the efficacy of treatment. The increase in the number of cells can only be achieved by the progressive culture passages. However, mesenchymal stem cells derived from adipose tissue are thought to be reduced in specific culturing passages in specific surface markers. The means of this reduction is the reduction of stem cell activity, which may lead to a reduction in the effectiveness of the treatment. Our main purpose in advancing stem cell research is to study the status of the culture as a result of the passage of stem cell surface markers obtained with immunohistochemical methods revealed. In our study, stem cells were obtained from human fat tissue obtained by liposuction method. Stem cells were cultured and surface markers were evaluated immunocytochemically in the following 3 passages. In addition, embryonic markers were also evaluated by immunocytochemical staining. There was no significant difference in the surface markers in the progressive passages.

Adipoz doku, Hücre kültür teknikleri, Kök hücreler

Çiçek, G. (2017). Adipoz doku kaynaklı mezenkimal kök hücre kültürlerinde hücre yüzey markırlarının immunositokimyasal değerlendirmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon