Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Sosyal medya günümüzde bireylerin hayatlarında önemli derecede kullanım oranına sahip bir iletişim aracıdır. Sosyal medyanın kullanım biçimlerine göre bireylere sağladığı yararlar bulunmaktadır. Ancak sosyal medyanın bireylere ve toplumlara çeşitli açılardan olumsuz etkileri de söz konusudur. Bu bakış açısıyla, araştırmanın temel amacı; üniversite öğrencilerinin çeşitli faktörler bağlamında sosyal medyanın zararlarına yönelik bilgi ve farkındalık düzeylerini belirlemektir. Araştırma kapsamında ise sosyal medya ortamında bireylerin etkileşimleri, paylaşımları, kullanım biçimleri sebebiyle ortaya çıkan ve neticesinde yine bireyleri etkileyen zararlar incelenmektedir. Bu çalışmada nicel araştırma modellerinden tarama araştırması kullanılmıştır. Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde öğrenim gören 448 öğrenciye anket uygulanmıştır. Tarama araştırması kapsamında elde edilen veriler istatistik paket programı aracığıyla analiz edilmiş, bireylerin konu hakkındaki farkındalık düzeyleri ortaya konulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre; üniversite öğrencilerinin sosyal medyanın zararlarına yönelik farkındalık sahibi oldukları ancak mahremiyetin ihlal edilmesiyle ilgili bazı hususlar ve teşhircilik olarak nitelendirilen durumlarla ilgili görece farkındalıklarının olmadığı tespit edilmiştir. Özellikle araştırmaya katılanların sosyal medyada yalan haberin hızlı ve kolay bir şekilde üretilip yayılabileceği konusunda yüksek farkındalık sahibi oldukları görülmüştür. Bir diğer önemli sonuç ise 23 yaş ve üzerindeki kullanıcıların sosyal medyanın zararlarına ilişkin farkındalık düzeylerinin diğerlerine göre yüksek olduğudur.
Social media is a communication tool that has a significant usage rate in the lives of individuals today. There are benefits that social media provides to individuals according to the ways they are used. However, there are also negative effects of social media on individuals and societies in various respects. With this perspective, the main purpose of this research is to determine the level of knowledge and awareness of university students about the harms of social media in the context of various factors. Within the scope of the research, the damages that arise due to the interactions, shares and usage patterns of individuals in the social media environment and that affect individuals as a result are examined. In this study, survey research, one of the quantitative research models, was used. A questionnaire was applied to 448 students studying at Selcuk University and Necmettin Erbakan University. The data obtained within the scope of the screening research were analyzed through statistics package program and the level of awareness of individuals about the subject was revealed. According to the results obtained; It has been determined that university students have awareness about the harms of social media, but they are relatively unaware of some issues related to violation of privacy and situations characterized as exhibitionism. Particularly, it has been observed that the participants in the study have a high awareness that fake news can be produced and spread quickly and easily on social media. Another important result is that the awareness levels of participants aged 23 and older about the harms of social media are higher than others.

Sosyal Medya, Üniversite Öğrencileri, Sosyal Medyanın Zararları, Social Media, University Students, Harms of Social Media

Bilim, A. Y. (2024). Üniversite öğrencilerinin sosyal medyanın zararlarına yönelik farkındalık düzeyleri. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Anabilim Dalı, Konya.