Öğretmen Adaylarının Bir Öğretmende Bulunması Gereken Mesleki Etik Değerler Konusundaki Görüşleri

Öğretmenlik önemli bir meslektir. Her mesleğin tarihi bir geçmişi ve bununla ilgili toplumca o meslek hakkında oluşturulmuş değerleri vardır. Bu değerler ahlak ve etikle ilgili olabilir. Öğretmende bulunması gerekli mesleki etik değerler konusunda öğretmen adaylarının görüşleri nelerdir? Araştırmada nitel araştırmanın fenomonolojik yaklaşımı kullanılmıştır. Bir üniversitenin eğitim fakültesinde okuyan ve eğitim derslerinden Öğretim İlke ve Yöntemleri dersini alan iki sınıfın tüm öğrencileri araştırma kapsamına alınmıştır. Öğretmende bulunmasını istedikleri etik nitelikler "kişilik ve ahlak, etkili ders işleme, iletişim ve tarafsızlık, liderlik, yenilikçi ve araştırmacı ile giyim" kategorilerinde toplanabilir. Öğrencilerin öğretmende olmasını istedikleri "dürüst ve doğru, güvenilir, adaletli, eşitlik, saygı ve sevgi" gibi ahlaki değerler, genellikle bir insanda bulunması gereken değerler olarak toplumca kabul edilebilir. Toplumun başat kültürel değerleri, çağlar boyunca bunlar olmuştur. Türk töresinde de bunlar savunulur. "Dersi etkin bir şekilde işlemeli, yenilikçi, rol model, lider olmalı, kendini yenilemeli" ifadeleri ise, mesleğin neliğinin gerektirdikleridir; çünkü öğretmen bilgi ve becerisini, sürekli yeni buluş ve icatlara göre yenilemeli, öğrencilere aktarmalı, yenilikleri savunmalı, öğrenciye model ve lider olmalıdır. Bu mesleğin gereğidir. Böyle olmayan öğretmene öğrenciler de saygı duymayabilirler, onun dediklerini yapmayabilirler. Eğitimin hedefleri de gerçekleşmeyebilir. Emek ve zaman boşa gidebilir.
Teaching is an important profession. Each profession has its historical background as well as socially produced values attributed to that profession. These values may be related to ethics or morals. What are the opinions of candidate teachers concerning professional ethical values that a teacher must have? The survey used qualitative phenomenological research approach. All students in two classes of the Faculty of Education in a University who take the course “Teaching Principles and Methods” were covered. Ethical qualities that students want their teacher to have can be gathered in categories “personality and morals, effective teaching, communication and impartiality, leadership, innovativeness, inquisitiveness and apparel.” Moral values such as “honesty, righteousness, reliability, fairness, equalitarianism, respect and affection that students want to see in their teacher can also be regarded by society as characteristic that all individuals should have. For centuries these have been dominant cultural values in societies and Turkish traditions too uphold these values.” Statements “effective teaching and good course conduct, leadership, innovativeness and being a role model” are actually what the profession requires. It is so since a teacher must continuously renew his knowledge and skills to keep up with novelties and new findings, convey these to his students, defend innovations and lead his students as a role model. This is what the profession requires. Any teacher not possessing these qualifications may miss the respect of students and students may act contrarily to their teacher. Further, objectives in education may not be achieved accompanied by loss of time and labour.

Öğretmen, Etik ve ahlak, Öğrenci, Teacher, Ethics and morals, Student

Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi

Alacapınar, F. G. (2018). Öğretmen adaylarının bir öğretmende bulunması gereken mesleki etik değerler konusundaki görüşleri. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 19, 1, 467-479.