Deneysel vezikoüreteral reflüde melatoninin reflü nefropatisi üzerine etkisi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Vezikoüreteral reflüde (VUR) serbest oksijen radikallerinin reflü nefropatisininoluşumunda etkili olduğu belirlenmiştir. Çalışmamızın amacı, en güçlü serbest oksijenradikali temizleyicisi olan melatoninin reflü nefropatisini önlemede etkin olup olmadığınıbelirlemektir.Gereç ve Yöntem: Ortalama ağırlıkları 3000 gr olan tavşanlar 5 gruba ayrıldı. Kontrol vesadece melatonin verilen gruplar dışında; VUR, VUR+melatonin ve VUR+sham tedavigruplarında sol tarafta VUR oluşturuldu. Melatonin uygulanan gruplarda melatonin 15 günsüreyle 20 mg/kg dozunda verildi. Ardından bilateral nefrektomi uygulandı. Reflünefropatisini değerlendirmek amacıyla sintigrafik inceleme yapıldı, böbrek dokusundamalondialdehit (MDA) düzeylerine bakıldı ve histopatolojik inceleme yapılarak sağ-sol ve solböbrekler karşılaştırıldı.Bulgular: Sintigrafik incelemede, sağ-sol ve sol böbreklerin karşılaştırılmasında anlamlı birfark bulunmadı (P>0.05). MDA seviyeleri açısından sağ-sol böbrekler karşılaştırıldığındaVUR+melatonin grubunda sol böbreklerin MDA seviyeleri daha düşüktü (P<0.05). Solböbrekler açısından VUR+melatonin grubu; kontrol, VUR ve VUR+sham tedavi grupları ilekarşılaştırıldığında MDA seviyelerinin VUR+melatonin grubunda bu gruplara göre anlamlıbir şekilde düşük olduğu belirlendi (P<0.05). Histopatolojik incelemede ise; sağ-sol böbreklerkarşılaştırıldığında VUR+melatonin grubunda anlamlı bir fark bulunmadı (P>0.05). Solböbrekler açısından kontrol grubu, VUR grubu ile karşılaştırıldığında MNL infiltrasyonu vefibröz skar oluşumunda anlamlı fark varken (P<0.05), VUR+melatonin grubu ilekarşılaştırıldığında sadece MNL infiltrasyonu açısından anlamlı bir fark olduğu (P<0.05),fibröz skar açısından ise anlamlı bir fark olmadığı tespit edildi (P>0.05).59Sonuç: Deneysel VUR modelinde böbreklerde MDA düzeyleri yükselmekte ve erkendönemde MNL infiltrasyonu, fibröz skar ve konjesyonla karakterize histopatolojikdeğişiklikler olmaktadır. Melatonin, lipit peroksidasyonunu önleyerek MDA seviyelerinidüşürmekte ve fibröz skar oluşumunu engellemektedir. Ancak MNL infiltrasyonuna etkietmemektedir. Sonuç olarak melatoninin, VUR sonucu oluşan reflü nefropatisini önlemedeetkili olduğunu söyleyebiliriz.Anahtar kelimeler: skemi-reperfüzyon, vezikoüreteral reflü, melatonin.
It was reported that free oxygen radicals are effective in the occurrence of refluxnephropathy in vesicoureteral reflux (VUR). The aim of our study is to investigate ifmelatonin, which is the most effective scavenger of free oxygen radical, is effective inpreventing reflux nephropathy.Material and method: The rabbits, of which average weights were 3000 gr, were devidedinto five groups. VUR was performed in the left sides of the rabbits in the groups VUR,VUR+melatonin, and VUR+sham (except the group control and the group to which melatoninwas injected). 20 mg/kg/day melatonin was injected to the groups, to which melatonin wasgiven, for 15 days duration. After that bilateral nephrectomy was carried out. Scintigraphicinvestigation was carried out in order to evaluate reflux nephropathy. The levels ofmalondialdehyde (MDA) in the tissue of kidney were evaluated and right-left kidneys and theleft kidneys were compared by making histopathologic examination.Results: There was no significant difference in comparison of right-left kidneys and leftkidneys in scintigraphic evaluation (P>0.05). When the left kidneys compared with right sidein group VUR+melatonin, left kidneys MDA levels were lower than the right kidneys MDAlevels (P<0.05). In the left kidneys evaluation, when the levels of MDA in groupVUR+melatonin, were compared with groups control, VUR and VUR+sham treatment, MDAlevels in group VUR+melatonin were significantly lower than the other groups (P<0.05). Inhistopathological examination, there was no significant differantion between left and rightkidneys in the VUR+melatonin group. In the left kidneys evaluation, there was significantdifference when group control was compared with group VUR (P<0.05) regarding61mononucleer leucocyte infiltration (MNLI) and fibrose scar (FS) formation. There wassignificant difference between groups control and VUR+melatonin regarding only MNLI(P<0.05) and was no significant difference regarding FS (P>0.05).Conclusions: The levels of MDA increase and histopathologic variations, such as MNLI , FSand congestion, occur in early period in the experimental VUR model of kidneys. Melatonindecreases the levels of MDA by inhibiting lipid peroxidation and prevents the occurence ofFS, but does not effect MNLI. As a result, we can say that melatonin is effective in preventingreflux nephropathy occurred due to VUR.Key words: Ischemia-reperfusion, vesicoureteral reflux, melatonin.

İskemi-reperfüzyon, Vezikoüreteral reflü, Melatonin, Ischemia-reperfusion, Vesicoureteral reflux, Melatonin

Biçer, Ş. (2007). Deneysel vezikoüreteral reflüde melatoninin reflü nefropatisi üzerine etkisi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon