Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Siber güvenlik bilişim dünyasının güvenliğini ifade eden bir kavram olarak karşımıza çıkar. Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte insanlar her gün çeşitli siber güvenlik tehditlerine maruz kalmaktadır. Siber suçlular, geliştirdikleri yöntem ve teknikleri kullanarak kişisel verileri, banka hesaplarını ve gizli şirket verilerini ele geçirmeye çalışırlar. Bu çalışmada siber güvenliğe yönelik tezlerde yöntemsel açıdan ne tür çalışmaların yapıldığı incelenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda çalışma Türkiye’de siber güvenlik ile ilgili alanda herhangi bir çalışma yapmadan, ilgili literatürün durumunu ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre en fazla tez yayımlanan yıl 2019’dur, en fazla çalışma devlet üniversitelerinde yapılmıştır, çalışmaların çoğunluğu fen bilimleri enstitüsü ve bilgisayar mühendisliği anabilim dalı bünyesinde yayımlanmıştır.
Cyber security emerges as a concept that expresses the security of the information technology world. People are faced with a lot of cyber security risks on a daily basis due to the rapid development of technology. Using the methods and techniques they have developed, cybercriminals try to capture personal data, bank accounts, and valuable enterprise data. This study is aimed at investigating what types of research has been published in terms of the approach in theses on cyber security. The study was carried out in this context to demonstrate the status of the relevant literature without conducting any research in the field of cyber security in Turkey. According to the findings, the largest number of postgraduate theses were published in 2019 and the majority of research has been conducted at public universities. Additionally, the majority of the studies were published by the institute's science and computer engineering department.

Siber Güvenlik, Bilgi Güvenliği, Bibliyografya, Bibliyometri, Veri Analizi, Cyber Security, Information Security, Bibliography, Bibliometrics, Data Analysis

Kahriman, Y. (2022). Türkiye'de siber güvenlik alanında yapılan tezlerin incelenmesi: Bibliyografik bir çalışma. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı, Konya.