Necmettin Erbakan Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Amaç: Haksız fiil neticesinde kişilerde oluşan bedensel ve/veya psikolojik zararlar nedeniyle mağdur olarak atfedilen kişilerde meydana gelen hak kaybının kusurlu tarafça giderilmesi gerekmektedir. Çalışmamızda maluliyet değerlendirilen vakalar sosyodemografik özellikler, yaralanma şekilleri, oluşan hasar ve sekeller, yönetmelik tercihleri gibi kriterler değerlendirilerek uygulamaya katkı oluşturabilecek donelerin ortaya konulması amaçlandı. Yöntem: Adli Tıp Anabilim Dalına 2015-2021 yılları arasında maluliyet değerlendirilmesi için başvuran vakalar kendilerine hazırlanmış olan raporlar geriye dönük olarak değerlendirildi. Elde edilen doneler SPSS 28.0 programı kullanılarak yüzdelik ve ortanca değerler, Ki-kare testi, Kruskal Wallis varyasyon analizi, Friedman testi, Wilcoxon işaretli testi gibi metodlar ile değişkenlerin anlamlılığını test etmek için p<0,05 olarak kabul edilerek değerlendirildi. Bulgular: Çalışma 86 vaka dahil edilerek yapıldı. Vakaların %81,4’ü erkek, %18,6’sı kadın olarak bulundu. Vakaların yaşı %26.74 ile en fazla 19-25 yaş aralığında tespit edildi. Vakaların %93’ünün trafik kazası ile yaralandığı tespit edildi. Vakalara en çok % 75.6 ile Çalışma Gücü Yönetmeliğine göre rapor düzenlenmiş olup genel olarak değerlendirildiğinde en çok psikiyatrik tanılarla oran aldıkları tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda elde edilen veriler, maluliyet rapor düzenlenmesi serüveni düşünüldüğünde net bir şekilde hesaplanabilir, anlaşılabilir, yorumları azaltabilecek, kapsayıcı, bilimsel, açık ve net olacak şekilde nedenler ve sonuçları ile alakadar olan devletin tüm kurumlarının fikri, endişeleri ve önerileri göz önünde bulundurularak süreci kolaylaştıran ve hak kaybını en aza indirgeyen yeni bir yönetmelik makul bir öneri olarak düşünüldü.
Objective: The loss of rights in persons attributed as casualties due to bodily and/or psychological harm caused by the faulty party must be remedied by the liable party. In the present study we aimed to investigate the data that can contribute to practice by evaluating the socio-demographic characteristics, injury types, harms and consequences, regulatory preferences (etc.) of the cases related to disability. Method: Reports prepared for the cases who applied to our department for disability assessment in between 2015 - 2021 were evaluated retrospectively. The data obtained from the study were evaluated by using SPSS 28.0 program and the results were analyzed by percentile and median values, chi-square test, Kruskal-Wallis, analysis of variance, Friedman test and Wilcoxon sign test. Significance was set at p < 0.05. Results: 86 cases were used in our study. 81.4% of the cases were male and 18.6% were female. The age range of 26.74% of the cases was found to be 19-25. 93% of the cases were injured by traffic accidents. Case reports were prepared according to the Working Force Regulation with the highest rate of 75.6% and cases were mostly diagnosed with psychiatric disorders. Conclusion:According to our findings, the disability report should be clear, understandable, inclusive and scientific, and should be in a way that facilitates the processes and minimizes the loss of rights by following the opinions, concerns and suggestions of all the state institutions.

Kafa Travması, Maluliyet, Sekel, Bilirkişilik, Head trauma, Disability, Sequelae, Expertise

Başata, M. (2024). Adli tıp anabilim dalımıza 2015-2021 yılları arasında kafa travması sonrası maluliyet değerlendirilmesi için başvuran vakaların kullanılan yönetmelikler yönünden değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Adli Tıp Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon