Bu makalede İbn Hurdâzbeh’in mûsikâ, mûsikâr ve müzik enstrümanları hakkındaki el-Muhtâr min Kitâbi’l-Lehvi ve’l-Melâhî adlı eseri ile el-Mufaddal b. Seleme’nin müzik enstürümanlarının özellikleri ve isimlerinden bahseden Kitâb el-Melâhî ve Esmâuhâ min Kibeli’l-Mûsîkâ ismini taşıyan eseri muhteva açısından karşılaştırılmış, örtüşen ve farlılık arz eden konularına dikkat çekilmiştir. Bu iki eseri karşılaştırmamızın birçok nedeninden bahsedilebilir. Aynı dönemde yaşayan bu iki ismin müzik ve müzik aletleriyle ilgili geniş bilgi sahibi olmaları bu nedenlerin en önemlileri arasındadır. Görüş ve düşüncelerinde kimi farklılıklar olsa da her ikisinin mûsikî anlayışının, çoğu zaman örtüşüyor olması bu tercihte etkili olmuştur. Bu sayede konunun etraflıca gözlemlenmesi ve çağın fotoğrafının daha açık seçik gözler önüne serilmesi sağlanmak istenmiştir.
Melâhî and al-Mufaddal b. Saleme's al-Melahî wa Asmâuhâ min Kibel al-Mûsîkâ In this article, Ibn Hurdazbeh’s work bearing the name “al-Muhtar min Kitab al-Lehw wa al-Melahi” on music, musical and musical instruments was compared in terms of content with al-Mufaddal b. Seleme’s “Kitab al-Melahi and Esmaiha min Kibeli’l Musica”, which refers to the features and names of musical instruments, and overlapping and diverse topics were remarked. Many reasons can be mentioned over why we compare these two works. That these two names who lived in the same period had a comprehensive knowledge of music and musical instruments is among the most important of those reasons. Even though there were some differences in their opinions and thoughts, the fact that both of them were congruent with their musical understanding was often influential in this choice. In this way, it is aimed to provide a detailed observation of the subject and to provide a clearer picture of the era.

Makale

Mûsikî, el-Mufaddal b. Seleme, Music, al-Mufaddal b. Salamah, İbn Hurdâzbeh, el-Muhtâr min Kitâbi’l-Lehvi ve’l-Melâhî, Kitâb el-Melâhî ve Esmâuhâ min Kibeli’l-Mûsîkâ

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Tokay, A. (2018). İbn Hurdâzbeh’in el-Muhtâr min Kitâbi’l-Lehv ve’l-Melâhî’si ile el-Mufaddal b. Seleme’nin el-Melâhî Esmâuhâ min Kıbeli’l-Mûsîkâ adlı eserleriyle ilgili bir analoji. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 46, 46, 211-233.

Koleksiyon