2013

Yaşadığımız çağı anlamanın yolu, öncelikle teknolojiyi ve onun boyutlarını tanımaktan geçmektedir. Bilim ve teknolojideki gelişmeleri yakından izleyerek onlardan yararlanabilmek çağdaş toplum olmanın ön koşuludur ve toplumun bütününü ilgilendirir. Bu araştırmada öğretmen adaylarının günlük yaşamlarında kullandıkları kablolu telefon, cep telefonu ve sıkça duydukları son tıbbi görüntüleme cihazlarından ultrasonografi, mağnetik rezonans (MR) ve bilgisayarlı tomografi (BT) cihazlarının çalışma prensiplerini ne derece bilebildikleri ve bu sonuçların internet kullanımları, cinsiyet, bölüm ve sınıflara göre değişip değişmediğinin belirlenmesi,internet kullanımlarını etkileyen faktörlerin ortaya çıkarılması amacı ile yapılmıştır. Üniversitede değişik bölümlerde öğrenim gören 1. ve 4. sınıflardan 629 öğretmen adayı çalışma grubunu oluşturmuştur. Araştırmada tarama (Survey) yöntemi kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen bir anket yardımıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler frekans dağılımı, yüzde ve X2(Ki- Kare) testi ile istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre kız ve erkek öğretmen adaylarının %54 ü kablolu telefonlarda iletişimin ses ve ışık dalgası ile olduğunu düşünmekte- dirler. Öğretmen adaylarının %40 ı cep telefonlarında iletişimin yine ses ve ışık dalgası ile olduğunu düşünmektedirler. Sıkça kullandıkları hatta ellerinden düşürmedikleri bu teknoloji cihazının çalışma prensibini yanlış bilmeleri düşündürücüdür. Öğretmen adaylarının büyük çoğunluğu ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve MR cihazının da çalışma prensibini bilmemektedirler. Kablolu telefonlar, cep telefonları, bilgisayarlı tomografi cihazı, MR cihazı ile ilgili sorulara verilen doğru cevaplar ile internet kullanımları arasında anlamlı bir ilişki gözlenmiş internet kullanan öğretmen adayları bu sorulara daha doğru cevap vermişlerdir (X2 10,049; sd2, p0,0070,05).
Comprehension of the age we live in depends primarily on recognizing technology and its dimensions. For being a modern society, its a precondition to keep a close watch on and to benefit from developments of science and tech- nology and this concerns whole of the society. In this research, it was aimed to determine however teacher candidates know the operation principles of daily used wired telephone, mobile phone and often-heard last medical imaging devices such as ultrasonography, magnetic resonance (MR) and computed tomography (CT), whether these results change according to their computer usage, gender, department and classes or not and to reveal the factors affecting their internet usage. 629 teacher candidates from 1st and 4th classes who are receiving edu- cation from different departments at the university are included in the sample of the research. The survey method was used in this research. The data were col- lected with a survey developed by the researcher. The data obtained were ana- lyzed statistically by frequency distribution, percentage and X2 (chi square) tests. According to the results of the research, 54% of female and male teacher candidates considered the communication in wired telephones as sound and light waves. 40% of the teacher candidates also considered the communication in mobile phones as sound and light waves. Its challenging that they could misknow the operating principle of this technological device which they frequently use and even do not put down. Most of the teacher candidates also do not know the operating principles of ultrasonography, computed tomography and magnetic resonance. There was a significant relation between correct answers to questions related with wired telephone, mobile phone, computed tomography device, MR device and their internet usage and the teacher candidates who use internet answered these questions more correctly (X2 10.049; sd2, p0.007>0.05).

Teknoloji, Öğretmen Adayları, Anlama düzeyi

Milli Eğitim

Q3

Güzel, H. (2013). İnternet kullanımının teknoloyi anlamaya etkisi: Öğretmen adayları için özel bir durum çalışması. Milli Eğitim, 42, 200, 87-110.