Niğde Gümüşler Manastırı ve çevresi Bizans mimarisi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Niğde Gümüşler Manastırı dini yaymada önemli bir yere sahip olup, bu kaya oyma mekânlardan dikkat çeken bir tanesidir. Kasabada Bizans döneminde kullanılan adlar değişmekle beraber, günümüzdeki ismini kasaba yakınında çıkarılan gümüşler madeninden aldığı bilinmektedir. Kasaba hem günümüzde hem de antik çağda ekonomik bir kavşak noktasında yer almaktadır. Manastır ise yer altı odaları, kilisesi, avlusu ile kendine has özellikleriyle ön plana çıkar. Gümüşler manastırında her hangi bir kitabenin bulunmaması, buranın hakkında kesin bir tarih verme olasılığını yok etmiş olsa da, manastır özelliklerine ve Kapadokya bölgesi benzer manastırlara baktığımızda, buranın M.S. 7-8. yüzyıllarda yapılmış olduğu ve kilise içerisindeki fresklerin de daha geç bir dönemde 10-11. yüzyıllarda yapılmış olduğu düşünülmektedir. Tarihlendirme araştırmamızın sonunda değerlendirilecek olup bir sonuca varılacaktır. Kilisesi dört serbest destekli kapalı Yunan haçı planındadır. Kilisenin 4 ayağı da geometrik motiflerle bezenmiş olup, duvarlardaki sahneler; Tahtta İsa, sağında iki melek, İncil yazarlarının sembolleri, Deisis, Meryem ve havariler, İsa’nın doğumu ve tapınağa takdimi konuları ve Kayserili Büyük Basileios, Nysa’lı Gregorios, Nazians’lı Gregorios gibi kilise babalarının resimleridir. Araştırmamız Bizans sanatı açısından ve baktığımızda Manastır ile alakalı toplu bir araştırma olmaması açısından önemli bir yere sahiptir. Bu amaçla, manastır özellikle Kapadokya bölgesi içerisinde değerlendirilmiş, tarihi, işlevi, özellikleri, freskleri, odaları, kullanım amaçları bakımından tek tek incelenmiş ve benzerleriyle değerlendirmeye çalışılarak bir toparlama yapılmıştır. Bunun dışında batıda bulunan mekân ayrıyeten ele alınmış, benzer örnekleriyle kıyaslanıp, işlevi ve tarihi açısından bir sonuca varılması amaçlanılmıştır. Yazımız değerlendirme ve sonuç bölümleriyle genel olarak toparlanmış ve en sonunda fotoğraf, çizim, harita ve kaynak kısmı bulunmaktadır.
Niğde Gümüşler Monastery has an important place in spreading religion and is one of the remarkable rock-carved places. It is known that the names used in the town during the Byzantine period varied, and that the silver cut near the present-day town was from the mines. The town is located at an economic crossroads both today and in ancient times. The monastery stands out with its unique features, with its underground rooms, church and courtyard. Although there is no inscription in the Gümüşler monastery and it is not possible to give an exact date about this place, the monastery features and the Cappadocia region have similar families, this place dates back to A.D. It was built in the 7th-8th centuries, and the frescoes inside the church were painted in a later period, in the 10th-11th centuries. The dating will be evaluated at the end of our research and one will be reached. The church has a closed Greek cross plan with four free supports. All four pillars of the church are decorated with geometric motifs, and the scenes on the walls; Jesus on the throne, two angels on his right, symbols of the Gospel writers, Deisis, Mary and the apostles, the subjects of the birth of Jesus and his presentation to the temple, and pictures of church fathers such as Basil the Great from Kayseri, Gregorios from Nysa, Gregorios from Nazians. It has an important place in terms of our research's perspective on the Byzantine course and the lack of a comprehensive research on the Monastery. For this purpose, the monastery was evaluated especially within the Cappadocia region, examined in terms of its history, characteristics, features, frescoes, rooms, usage features and a compilation was made by trying to evaluate it with similar ones. Apart from this, it is aimed to examine the places in the west separately, compare them with similar examples, and obtain an overview in terms of functionality and history. Our article is generally summarized with evaluation and conclusion sections, and finally there are photographs, drawings, maps and resources.

Sanat Eseri, Niğde, Bizans, Mimari, Architectural, Artwork, Byzantium, Niğde

Aslan, Ş. E. (2023). Niğde Gümüşler Manastırı ve çevresi Bizans mimarisi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Anabilim Dalı, Konya.