Toraks travmalarına bağlı gelişen hemotoraksta tedavi yöntemleri

Küçük Resim Yok

1996

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Göğüs duvarı travmaları Türkiyede ve dünyada tüm insanlar için önemli bir problemdir. Geçmişte toraks yaralanmalarına genellikle savaşta rastlanmaktaydı. Fakat son zamanlarda trafik kazalarından dolayı sivil yaşamda da sıklıkla görülmektedir. Kunt veya penetre yaralanmalar toraks travmasına sebeb olabilir. Penetre yaralanmalarda teşhis daha kolaydır. Kunt travmalarda daha fazla tanı metodlarına ihtiyaç duymaktayız. Toraks travmalı bir hastada çok dikkatli olunmalıdır. Önce süratle hava yolu sağlanmalı, trakeobronşiyal sekresyonlar aspire edilmeli, hastanın bilinci kapalı ise endotrakeal entübasyon yapılmalıdır. Sonra majör kanamalar kontrol edilmeli ve durdurulmalıdır. Toraks travması sonrası oluşan hemotoraksın tedavisi, ponksiyon, drenaj, erken veya geç torakotomidir. Toraks travmalı vakaların büyük bir kısmı konservatif yöntemle tedavi edilebilir. Eğer hastanın kanamasını bu yolla kontrol altına alamazsak torakotomi yapılır. Bu çalışmada Ocak 1983, Aralık 1995 yıllan arasında kliniğimizde yatırılarak tetkik ve tedavisi yapılmış 1201 toraks travmalı hastada komplikasyon olarak gelişen hemotoraks ve hemopnömotorakslı 617 hastanın tedavi yöntemleri incelenerek sonuçlar retrospektif araştırılmıştır. 617 hastanın 587'sine (%95.14) konservatif tedavi edildi. 30 vaka (%4,86) erken veya geç dönemde operasyona alındı.
TREATMENT METHODS IN HEMOTHORAX DUE TO THORACİC TRAUMA Chest wall trauma is an important problem for all people in Turkey and in the world. In the past, thoracic injury generally has been seen at the war. But recently it is also very frequent in civilian life because of traffic accident. Blunt or penetran injuries may result thoracic trauma. The diagnosis is easier in penetran injury. In blunt trauma we need much more diagnostic methods. One pay attention for a patient with thoracic injury at first, airway must be supplied immediately, tracheobronchial secretions must be aspired, and in a unconscious patient, endotracheal intubation has been done. Later major bleeding must be checked and stopped. The threatment methods of hemothorax after thoracic trauma are ponction, drainage, early or late thoracotomy. A great number of thorax trauma cases may be treated by conservative management. If we cannot control the bleeding by these way, thoracotomy has been done. In these study, between January 1983 and December 1995, 1201 thoracic trauma patients which 617 of them have hemothorax and hemopneumothorax have been hospitalized and treated. The results of different treatmen methods have been invastigated retrospectively. 587 cases (%95.14) have been treated conservatively. And 30 cases (%4.86) have been operated on early or later period.

Hemotoraks, Hemothorax

Avvuran, N. S. (1996). Toraks travmalarına bağlı gelişen hemotoraksta tedavi yöntemleri. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon