Özel Eğitim Alanında Çalışan Branş Öğretmenlerinin Özel Eğitim Alanına Yönelik Mesleki İhtiyaçlarının Belirlenmesi

Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Bu araştırmanın amacı , özel eğitim alanında çalışan branş öğretmenlerinin özel eğitim alanına yönelik mesleki ihtiyaçlarını belirlemektir. Araştırmanın modeli nitel araştırma yöntemlerinden açıklayıcı durum çalışmasıdır. Bu araştırmanın veri toplama aracı yarı yapılandırımış görüşme formudur. Nitel veri analizinde kodlamaların düzenli bir şekilde yapılmasını sağlayan Maxqda 2020 paket programı aracılığıyla tema, alt tema ve kodlar oluşturulmuştur. Veriler araştırmanın alt problemlerine göre içerik analizi yönteminden yararlanılarak derinlemesine analiz edilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını 2020-2021 eğitim öğretim yılında Konya ili üç merkez ilçede (selçuklu, meram, karatay) özel eğitim uygulama okulu (II. ve III. kademe) ve özel eğitim meslek okulunda görev yapan 20 branş öğretmeni ( beden eğitimi, görsel sanatlar, müzik, din kültürü ve ahlak bilgisi branşı öğretmenleri) oluşturmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre; branş öğretmenlerinin mevcut performans alma düzeyinde gözlem, uygulama, kontrol listesi ve form uygulamalarına yer verdikleri, hedef davranış belirleme sürecini bir standarda göre yapmadıkları, özel eğitimde kullanılan yöntem ve tekniklere yer vermek yerine kendi branşları ile ilgili yöntem ve teknikleri tercih ettikleri, davranışlara bir sağaltım programına göre değil kendi belirledikleri bireysel uygulamalar ve deneme yanılma yoluyla müdahale ettikleri, öğrenci özellikleri ve engelin derecesinin öğretim ve sınıf kontrolü üzerinde etkisi olduğu, branşlarına göre materyal hazırlama konusunda farklı görüşlere sahip oldukları, değerlendirme sürecini ortak bir formata göre belirlemedikleri, özel eğitim öğretmeni veya kendi branşları ile ilgili birinden geri dönüt almak istedikleri, özel eğitim ile ilgili farklı konularda eğitim almak istedikleri görülmektedir. Araştırma bulguları mevcut literatür desteği ile tartışılmış olup, uygulamaya ve gelecek araştırmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
The aim of this research is to determine the professional needs of branch teachers working in the field of special education in the field of special education. The model of the research is the explanatory case study, one of the qualitative research methods. The data collection tool of this research is the semi-structured interview form. Theme, sub-theme and codes were created through the Maxqda 2020 package program, which ensures regular coding in qualitative data analysis. The data were analyzed in depth by using the content analysis method according to the sub-problems of the research. The participants of the research were 20 branch teachers (physical education, visual arts, visual arts) working in special education practice school (2nd-3rd level) and special education vocational school in three central districts of Konya province (Selçuklu, Meram, Karatay) in the 2020-2021 academic year. arts, religious culture and moral knowledge). According to the results of the research; The branch teachers included observation, practice, checklist and form practices at the current level of performance, they did not make the target behavior determination process according to a standard, they preferred methods and techniques related to their own branches instead of including the methods and techniques used in special education, they preferred a treatment program for behaviors. They intervened not according to their own individual practices and trial and error, the characteristics of the students and the degree of disability have an impact on teaching and classroom control, they have different views on preparing materials according to their branches, they did not determine the evaluation process according to a common format, they were not special education teachers or their own branches. It is seen that they want to get feedback from someone about the subject and they want to receive training on different subjects related to special education. The research findings were discussed with the support of the existing literature, and suggestions for practice and future research were presented.

Özel eğitim, Branş öğretmeni, Yeterlik, Meslek bilgisi, İçerik analizi, Öğretmen yetiştirme, Special education, Branch teacher, Competence, Professional knowledge, Content analysis, Teacher training

Tuna, İ. (2021). Özel eğitim alanında çalışan branş öğretmenlerinin özel eğitim alanına yönelik mesleki ihtiyaçlarının belirlenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Özel Eğitim Anabilim Dalı, Konya.