Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Bireylerin doğası gereği birbirinden farklı olması düşünme yapılarında farklılıklar ortaya çıkarmaktadır. Krutetskii bireylerin problem çözümlerine göre düşünme yapılarını analitik, harmonik ve geometrik düşünme yapısı olarak gruplandırmıştır. Ayrıca zihinde bilgi oluşum süreci düşünme yapılarına göre şekillenmektedir. RBC soyutlama modeli, zihinde bilgi oluşumu gözlenemediği için bireylerin eylemlerine dayanarak bilgi oluşumlarının hangi düzeyde olduğunu analiz etmek için ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı ise farklı düşünme yapılarına sahip matematik öğretmen adaylarının bilgi oluşum süreçlerini incelemektir. Bu bağlamda araştırma yöntemi olarak nitel araştırma yöntemlerinden olan durum çalışması deseni kullanılmıştır. Örneklemi ise bir devlet üniversitesinde 2021-2022 eğitim öğretim döneminde öğrenim gören ilköğretim matematik öğretmenliği ve matematik öğretmenliği programında analitik geometri dersini almış 97 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Öğretmen adaylarına düzlemde öteleme ve dönme dönüşümleri konusunda bilgi oluşum sürecini incelemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan test uygulanmıştır. Ayrıca matematik öğretmen adaylarının düşünme yapılarını belirlemek için Matematik Süreç Aracı testi uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre matematik öğretmen adaylarının en çok harmonik düşünme yapısına en az ise geometrik düşünme yapısına sahip olduğu görülmüştür. Öğretmen adaylarının problem çözme sürecinde anlamlı bilgi oluşturmakta zorlandıkları bulgular doğrultusunda tespit edilmiştir.
Individual differences in thinking structures are revealed by the fact that people are inherently different from one another. Individuals' thinking structures were classified as analytical, harmonic, or geometric by Krutetskii based on their problem-solving abilities. In addition, the process of formation of information in the mind is shaped according to thinking structures. Because knowledge creation in the mind cannot be observed, the RBC abstraction model was developed to analyze the level of information formation based on individual actions. The aim of this study is to examine the information formation processes of prospective mathematics teachers with different thinking structures. In this context, the case study design, which is one of the qualitative research methods, was used as a research method. The sample consists of 97 prospective teachers who took the analytical geometry course in the primary school mathematics teaching and mathematics teaching program in a state university in the 2021-2022 academic year. The test prepared by the researcher was applied to the prospective teachers in order to examine the process of forming information about translation and rotation transformations in the plane. In addition, the Mathematics Process Tool test was applied to determine the thinking structures of prospective mathematics teachers. According to the study's findings, prospective mathematics teachers had the most harmonic thinking structure and the least geometric thinking structure. According to the findings, teacher candidates struggle to generate meaningful information during the problem-solving process.

Düşünme Yapıları, RBC Soyutlama Modeli, Bilgi Oluşumu, Analitik Geometri, Öğretmen Adayları, Thinking Structures, RBC Abstraction Model, Knowledge Formation, Analytic Geometry, Teacher Candidates

Öztürk Başeğmez, K. (2023). RBC soyutlama modeline göre düzlemde öteleme ve dönme kavramının farklı düşünme yapılarına sahip öğretmen adayları üzerinde incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı, Konya.