Necmettin Erbakan Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Amaç: Akut pankreatit (AP) hastaneye yatıĢların en yaygın nedenlerinden olan gastrointestinal hastalıklardan biridir. ADMA ve SDMA NO sentezinin endojen inhibitörleridir ve endotel disfonksiyonu sürecinde rol oynarlar. Ġnflamasyonla seyreden çeĢitli hastalıklarda serum ADMA ve SDMA düzeylerinde değiĢiklikler olduğu bildirilmiĢtir. Bu çalıĢmada AP hastalarında serum ADMA ve SDMA düzeylerinin ölçülmesi ve bu moleküllerin serum düzeylerinin hastalık Ģiddeti ve çeĢitli klinik ve laboratuvar parametreleriyle iliĢkisinin araĢtırılması amaçlanmıĢtır. Gereç ve Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesine Kasım 2022-Eylül 2023 tarihleri arasında baĢvuran ve akut pankreatit tanısı alan hastalar ve cinsiyet ve yaĢ açısından benzer özellikler taĢıyan sağlıklı kontroller çalıĢma kapsamına alındı. Hastalardan servise ilk yatıĢ anında EDTA‘lı biyokimya tüplerine kan örnekleri alınarak santrifüj edildi. Serumda ADMA ve SDMA düzeyleri kütle spektrometre yöntemiyle çalıĢıldı. Ayrıca hasta ve ve kontrol grubunda NLR, PLR, PIV, MHO, SII, SIRI gibi çeĢitli inflamatuar indeksler hesaplanarak çeĢitlitli klinik ve laboratuar parametrelerinin iliĢkisi incelendi. Bulgular: ÇalıĢmaya 199 AP hastası ve 50 sağlıklı birey dahil edildi. Hastaların ortalama yaĢı 54,19±16,27 yıl ve hastaların %53,8‘i (n=107) kadındı. Akut pankreatit hastalarında ortalama serum ADMA konsantrasyonunun sağlıklı kontroller göre daha düĢük olduğu (p<0,001), ortalama serum SDMA konsantrasyonunun ise hasta ve kontrol grubunda benzer düzeyde olduğu saptandı (p>0,05). PIV, SII indeksi, SIRI indeksi, PLR, NLR ve MO/HDL ölçümlerinin hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı seviyede daha yüksek olduğu tespit edildi (p<0,001). Ortalama serum SDMA konsantrasyonunun AKI geliĢen AP hastalarında, geliĢmeyenlere kıyasla daha yüksek olduğu görüldü (p=0,003). Sonuç: Bu çalıĢmada ortalama serum ADMA konsantrasyonları AP hastalarında sağlıklı kontrollere göre daha düĢük bulundu. Ortalama serum SDMA konsantrasyonu AP hastalarında ve sağlıklı kontrol grubunda benzer düzeylerdeydi. Hesaplanan PIV, SII indeksi, SIRI indeksi, PLR, NLR ve MO/HDL gibi basit inflamatuar indekslerin AP hasta grubunda kontrol grubuna daha yüksek olduğu görüldü.
Objective: Acute pancreatitis (AP) is one of the common causes of hospital admissions among gastrointestinal diseases. ADMA and SDMA are endogenous inhibitors of NO synthesis and play a role in endothelial dysfunction. Changes in serum levels of ADMA and SDMA have been reported in various diseases associated with inflammation. This study aimed to measure serum ADMA and SDMA levels in patients with AP and investigate the relationship between these molecules' serum levels, disease severity, and various clinical and laboratory parameters. Materials and Methods: Patients diagnosed with acute pancreatitis who applied to Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine Hospital between November 2022 and September 2023, as well as healthy controls with similar gender and age characteristics, were included in the study. Blood samples were collected from the patients in EDTA-containing biochemistry tubes at the time of their initial admission to the ward and centrifuged. ADMA and SDMA levels in serum were analyzed using mass spectrometry. Additionally, various inflammatory indices such as NLR, PLR, PIV, MHO, SII, and SIRI were calculated in both the patient and control groups to examine the relationship between various clinical and laboratory parameters. Results: The study included 199 patients with acute pancreatitis and 50 healthy individuals. The mean age of the patients was 54.19 ± 16.27 years, and 53.8% (n=107) of the patients were female. It was found that the mean serum ADMA concentration was lower in patients with acute pancreatitis compared to healthy controls (p<0.001), while the mean serum SDMA concentration was similar between the patient and control groups (p>0.05). PIV, SII index, SIRI index, PLR, NLR, and MO/HDL measurements were significantly higher in the patient group compared to the control group (p<0.001). It was observed that the mean serum SDMA concentration was higher in patients with AKI developing acute pancreatitis compared to those who did not develop AKI (p=0.003). Conclusion: In this study, mean serum ADMA concentrations were found to be lower in patients with acute pancreatitis compared to healthy controls. The mean serum SDMA concentration was similar between patients with acute pancreatitis and the healthy control group. Calculated simple inflammatory indices such as PIV, SII index, SIRI index, PLR, NLR, and MO/HDL were observed to be higher in the acute pancreatitis patient group compared to the control group.

AP (Akut Pankreatit), ADMA (Asimetrik Dimetil Arjinin), SDMA (Simetrik Dimetil Arjinin), AKI (Acute Kidney Injury), PLR, NLR, PIV, SII, SIRI, MO/HDL, AP (Acute Pancreatitis), ADMA (Asymmetric Dimethyl Arginine), SDMA (Symmetric Dimethyl Arginine) AKI (Acute Kidney Injury)

Günen, K. (2024). Akut pankreatit hastalarında serum adma (asimetrik dimetil arjinin) ve SDMA (simetrik dimetil arjinin) düzeyi ile hastalık şiddeti arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.