Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Araştırma yoğun bakımda çalışan hemşirelerde alarm yorgunluğunun profesyonel yaşam kalitesi göstergesi olan merhamet memnuniyeti, merhamet yorgunluğu ve tükenmişlik ile ilişkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde yapılan araştırma, bir üniversite hastanesinin yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşireler ile yürütülmüştür. Örnekleme hastanenin yoğun bakım ünitelerinde çalışan 224 hemşire dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak Tanıtıcı Bilgiler Formu, Hemşirelerin Alarm Yorgunluğu Ölçeği ve Profesyonel Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın uygulamasında yüz yüze görüşme tekniği kullanılmıştır. Veriler Eylül 2021-Ocak 2022 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmanın etik izni (Karar: 2021/45) alınmıştır. Verilerin analizinde ortalama, standart sapma, yüzde, tek yönlü ANOVA, bağımsız gruplar için t testi analizi, Tukey çoklu karşılaştırma analizi, korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizden yararlanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin alarm yorgunluğu puan ortalaması 15,17±5,74 olarak tespit edilmiştir. Alarm yorgunluğunun risk faktörleri, cinsiyet, yaş, çocuk sahibi olma, gelir algısı durumu, meslekte çalışma süresi, yoğun bakımda çalışma süresi ve yoğun bakım seviyesi olarak belirlenmiştir. Merhamet yorgunluğu ve tükenmişliğin alarm yorgunluğunu anlamlı yordadığı bulunmuştur. Araştırmada alarm yorgunluğu ile profesyonel yaşam kalitesi göstergesi olan merhamet memnuniyeti arasında negatif, fakat merhamet yorgunluğu ve tükenmişlik arasında anlamlı pozitif korelasyon olduğu saptanmıştır. Bu konuda daha büyük ve farklı örneklem gruplarıyla çalışma yapılmasının, gelecekteki araştırmalara ve konunun araştırılması gereken diğer yönlerine ışık tutacağı düşünülmektedir.
The research was conducted to determine the relationship between alarm fatigue and compassion satisfaction, compassion fatigue and burnout, which are indicators of professional quality of life, in nurses working in intensive care. The descriptive and relationship-seeking research was conducted with nurses working in the intensive care units of a university hospital.The sample included 224 nurses working in the intensive care clinics of the hospital. Introductory Information Form, Nurses' Alarm Fatigue Scale and Professional Quality of Life Scale were used as data collection tools. Face-to-face interview technique was used in the application of the research. Data were collected between September 2021 and January 2022. Ethical permission of the research (Decision: 2021/45) was obtained. In the analysis of the data, mean, standard deviation, percentage, one-way ANOVA, t-test analysis for independent groups, Tukey multiple comparison analysis, correlation analysis and multiple linear regression analysis were used. The average alarm fatigue score of the nurses participating in the research was determined as 15.17±5.74. Risk factors of alarm fatigue were determined as gender, age, having children, income perception status, length of time working in the profession, length of time working in intensive care and level of intensive care. Compassion fatigue and burnout were found to significantly predict alarm fatigue. The study found that there was a negative correlation between alarm fatigue and compassion satisfaction, which is an indicator of professional quality of life, but a significant positive correlation between compassion fatigue and burnout. It is thought that conducting studies on this subject with larger and different sample groups will shed light on future research and other aspects of the subject that need to be investigated.

Alarm Yorgunluğu, Profesyonel Yaşam Kalitesi, Yoğun Bakım Hemşireliği, Alarm Fatigue, Critical Care Nursing, Professional Quality of Life

Erdoğan, H. H. (2023). Yoğun bakımda çalışan hemşirelerde alarm yorgunluğu ile profesyonel yaşam kalitesi arasındaki ilişki. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı, Konya.