Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

İnfertilite sorunu evli çiftlerin yaklaşık %15? inde görülmektedir ve bunların yaklaşık %50? si erkek faktörlü infertilitedir. Sperm hareketliliğinde, sperm mitokondrisi önemli rol oynamaktadır. Sperm morfolojisi, sperm hazırlık yöntemleri, inseminasyon sırasındaki sperm sayısı ve motilitesi IUI ile gebelik oranlarını etkileyebilecek önemli parametrelerdir. Bu amaçla 20 oligospermi ve 20 normospermi numune çalışma kapsamına alınmıştır. Bu oligospermi ve normospermi numunelere swim up uygulanıp, 30.,45. ve 60. dakikalarda Mito Tracker Red 580 kiti ile sperm mitokondrileri ve sayılarındaki değişim gözlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada oligospermi ve normospermi örneklerin 45. ve 60. dakikalara göre 30. dakikadaki yüzen sperm sayısının daha fazla olduğu saptandı. Oligospermi ve normospermi örneklerin swim up yöntemi sonrası 30., 45. ve 60. dakikalarda yüzen spermlerin mitokondriyal aktivitelerinde belirgin bir değişiklik olmadığı saptandı. Sonuç olarak elde ettiğimiz bulgular 30.,45. 60. dakikalara göre yüzen sperm sayılarında azalmaların olduğu ancak sperm mitokondriyal aktivitelerinde ise değişiklik olmadığını göstermiştir.
Infertility problem is seen in nearly 15 % of the married couples and almost 50 % of these are male factor infertility. Sperm mitochondrium plays an important role in sperm motility. Morphology of sperm, sperm preparation techniques, number and motility of sperm during insemination are important parameters which effect the rates of pregnancies with intrauterin insemination (IUI). For this purpose, 20 oligospermic and 20 normospermic samples were included to this study. The swim-up techniques was applied to these oligospermic and normospermic samples and changes in sperm mitochondria and number at 30 th, 45 th and 60 th minutes were observed using the Mito Tracker Red 580. In our study, the swimming sperm numbers of oligospermic and normospermic samples were determined to be higher at minute 30, compared to minutes 45 and 60. No marked changes were detected in the mitochondrial activities of swimming sperms of oligospermic and normospermic samples at minutes 30, 45 and 60 after the swim-up. In conclusion, our findings demonstrated that a reduction was present in the number of swimming sperms at these minutes, but no changes were seen in the mitochondrial activities of sperms.

Sperm, Mitotracker Red 580, Swim-up Yöntemi, Swim-up Method

Çetinkaya, S. (2013). Oligospermi ve normospermi semen örneklerinde swim up sonrası spermatozoa mitokondriasının mitotracker ile değerlendirilmesi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Histoloji Ve Embriyoloji Anabilim Dalı, Konya.