Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Topografik haritalar sivil ve askeri maksatlara yönelik birçok alanda yoğun şekilde kullanılmaktadır. Bu haritaların daha iyi şekilde kullanılabilmesi için değişen arazi şartlarına uygun olarak sık aralıklarla güncellenmesi gerekmektedir. Ülkemizde 1:25.000 ve küçük ölçekli topografik haritaların üretimi Harita Genel Müdürlüğünde gerçekleştirilmektedir. Üretim sisteminde 1:25.000 ölçekli topografik haritalar temel ölçek olarak kabul edilmekte ve 1:50.000 ile 1:100.000 ölçekli diğer paftalar bu paftalardan türetilerek oluşturulmaktadır. 1:25.000 ölçekli topografik harita üretim sisteminde (Karto 25) coğrafi veri kaynağı olarak Topografik Vektör Veri Tabanı (TOPOVT) kullanılmaktadır. TOPOVT’den alınan coğrafi veriler ile topografik harita üretimine yönelik yapılan kartografik uygulamalar, bütün objelerin baştan sona kadar yeniden düzenlenmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Bu uygulamaların değişimin az olduğu ya da hiç olmadığı yerlerde tekrarlı şekilde yapılması zaman kaybına yol açmaktadır. Topografik harita üretim sisteminin obje bazında yapılacak güncelleme uygulamaları ile daha dinamik bir yapıya dönüşebileceği değerlendirilmektedir. Bu tez çalışmasında Karto 25 üretim sistemi ve TOPOVT ilişkilerinin incelenmesi yapılmış, TOPOVT’de meydana gelen değişimler tespit edilmiş ve mevcut kartografik üretim sisteminden farklı olarak yerleşim sınıfı objeleri değişimler üzerinden güncellenmiştir.
Topographic maps are used extensively in many areas for civil and military purposes. In order to use these maps better, they should be updated frequently in accordance with the changing terrain conditions. In our country, the production of 1:25.000 and small-scale topographic maps is carried out in the General Directorate of Mapping. In the production system, topographic maps with a scale of 1:25.000 are accepted as the base scale, and other maps with a scale of 1:50.000 and 1:100.000 are derived from these maps. Topographic Vector Database (TOPODB) is used as a geographic data source in the 1:25.000 scale topographic map production system (Karto 25). Cartographic applications for topographic map production with geographical data from TOPOVT are carried out in the form of rearranging all objects from beginning to end. Repeating these applications in places where there is little or no change leads to a waste of time. It is evaluated that the topographic map production system can turn into a more dynamic structure with the update applications to be made on the basis of objects. In this thesis, the Karto 25 production system and TOPOVT relations were examined, the changes in TOPOVT were determined, and unlike the existing cartographic production system, the population class objects were updated over the changes.

Doktora Tezi

Harita Güncelleme, TOPOVT, Karto25, Değişim Tespiti, Veri Bütünleştirme, Map Update, TOPODB, Karto25, Change Detection, Map Conflation

Kalle, F. (2022). 1:25.000 ölçekli topografik haritalarda yerleşim sınıfı için kartografik güncelleme sistemi tasarımı. (Yayımlanmamış doktora tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Harita Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya.