Doğal Atık Malzemelerle Yeni NBR Bazlı Bileşiklerin Hazırlanması ve Karakterizasyonu

Bu çalışmada, Nitril-Butadien Kauçuğu (NBR) esaslı Genel (FKK0) bir referans kauçuk bileşiği içerisine, karbürize edilmiş fındık kabuğu külünden (FKK) % 0- % 10- % 15 ve % 20 oranlarında ilave edilerek, 4 faklı bileşik hazırlanmıştır. Vulkanizasyon sonrasında bileşiklerin sertlik, yoğunluk, kopma dayanımı, kopma uzaması, yırtılma dayanımı ve çaprazbağ yoğunlukları ölçülmüştür. Çaprazbağ yoğunluğunun mekanik özellikler üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Karbürize edilmiş fındıkkabuğu külü ilave edilen bileşiklerin özellikleri, hem kendi aralarında hem de FKK0 bileşiğiyle karşılaştırılmıştır. Karbürize edilmiş fındıkkabuğu külü, bileşiklerin maliyetini önemli ölçüde düşürmüştür. Artan çaprazbağ yoğunluğu ile bileşiklerin sertliğinde artışa neden olmakla birlikte, kopma dayanımı ve kopma uzamasında avantaj sağladığı görülmüştür. Artan fındıkkabuğu külünün yoğunluğu arttırdığı tespit edilmiştir. Kırık yüzey morfolojilerinin belirlenmesi amacıyla, bileşiklerin kopma yüzeyleri Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile karakterize edilmiştir. SEM görüntüleri incelendiğinde dolgu miktarının artmasıyla kauçuk matris içerisindeki dağılımının homojenliğin bozulduğu da görülmüştür.
In this study, carbonized nutshell ash (NSA) was added at ratios of 0, 10, 15, and 20 % into a general (FKK0) nitrile- butadiene rubber (NBR) -based reference rubber compound and four compounds wereprepared. After the vulcanization, the hardness, density, tensile strength, elongation at rupture, tear strength, and cross-link densities of the compounds were measured. The effects of the cross-link density on mechanical properties were evaluated. The properties of the compound with carbonized nutshell addition were compared to each other as well as with the FKK0 compound. The carbonized nutshell ash considerably decreased the costs of the compounds. While the increasing cross-link density caused an increase in hardness of the compounds, it provided an advantage for tensile strength and elongation at rupture. It was found that increasing nutshell ash increased the density. The compounds were characterized by a scanning electron microscope (SEM) in order to determine the fracture surface morphologies. When the SEM images were examined, it was observed that as a result of increasing amount of the filler, the homogeneity of the distribution within the rubber matrix observed.

NBR, Fındık kabuğu külü, Mekanik özellikler, Nutshell ash, Mechanical properties

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Bülbül, Ş. (2019). Doğal atık malzemelerle yeni NBR bazlı bileşiklerin hazırlanması ve karakterizasyonu. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 6, 1a, 42-49.