Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu çalışmanın amacı yeme içme davranışı ve destinasyon seçimi arasındaki ilişkiyi vejetaryenizm boyutunu dikkate alarak belirlemektir. İlgili literatür incelendiğinde yemek seçimlerini etkileyen (etiket, yapay et, menüler, restoran çalışanları, rehberler) unsurların destinasyon seçimleri ile ilişkisini ayrı ayrı inceleyen çalışmalara rastlanmış olsa da, bir bütün olarak inceleyen çalışmaya rastlanmadığı ifade edilebilir. Bu anlamda araştırmadan elde edilen bulguların vejetaryenlik ve vegan beslenme üzerine literatüre, destinasyon geliştiricilere ve işletmelere olumlu katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışma nicel araştırma kapsamında anket tekniği kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmada geçerli 449 anket formu değerlendirmeye alınmış, 198 vejetaryen, 251 omnivor (hepçil) bireyden alınan cevaplar paket programlar kullanılarak analiz edilmiştir. Test sonuçlarına göre yeme içme davranışı ile destinasyon seçimi arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Yapılan çoklu grup analizleri sonucunda yeme içme davranışının destinasyon seçimine etkisi hem omnivor hem de vejetaryen grubu için anlamlı iken, vejetaryen bireylerde etkinin daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Vegan ve diğer vejetaryen gruplar arasında da bir farklılık saptanmıştır. Ayrıca demografik değişkenler fark testleri ile incelendiğinde; yeme içme davranışı ve destinasyon seçimi ilişkisinde cinsiyet ve vejetaryen beslenme anlamlı bir farklılık oluştururken; yaş, medeni durum, eğitim durumu ve gelir düzeyi değişkenlerinde farklılık gözlenmemiştir.
The aim of this study is to determine the relationship between eating and drinking behavior and destination choice by considering the vegetarianism dimension. When the relevant literature is examined, it can be stated that although there are studies that examine the relationship between the factors affecting food choices (labels, artificial meat, menus, restaurant staff, guides) and destination choices separately, there is no study that examines them as a whole. In this sense, it is thought that the findings obtained from the research will make positive contributions to the literature on vegetarianism and vegan nutrition, destination developers and businesses. The study was carried out using the questionnaire technique within the scope of quantitative research. In the study, valid 449 questionnaires were evaluated, and the answers from 198 vegetarian and 251 omnivorous (omnivorous) individuals were analyzed using package programs. According to the test results, it was observed that there is a positive and significant relationship between eating and drinking behavior and destination choice. As a result of the multi-group analyzes, the effect of eating and drinking behavior on destination selection was significant for both omnivorous and vegetarian groups, while the effect was higher in vegetarian individuals. There was also a difference between vegan and other vegetarian groups. In addition, when demographic variables are examined with difference tests; While gender and vegetarian diet make a significant difference in the relationship between eating and drinking behavior and destination choice; no difference was observed in the variables of age, marital status, education level and income level.

Doktora Tezi

Yeme İçme Davranışı, Destinasyon Seçimi, Vejetaryenizm, Eating and Drinking Behavior, Destination Choice, Vegetarianism

Yeşilçimen, P. (2023). Turizmde yeme içme davranışı ve destinasyon seçimi ilişkisi: Vejetaryenizm örneği. (Yayımlanmamış doktora tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Konya.