Pnömoni takibinde yeni bir test

Küçük Resim Yok

1994

Pnömonilerin rutin hematolojik testlerle takibi ve iyileşmenin göstergesi olarak bu testlerden faydalanılması çeşitli araştırıcılar tarafından çalışılan, fakat fazla rağbet görmeyen bir konudur. Bu araştırıcıların birbirinden oldukça farklı sonuçlar bildirmesi ve testlerin nonspesifik olması değerlerini azaltmaktadır. Ayrıca bu testlerin bazılarının pahalı olması, özel araç-gereç veya eğitimli personel gerektirmesi uygulama alanının gelişmiş laboratuvar imkânları olan merkezlerle sınırlı kalmasına yol açmaktadır. Biz, basit olup çabuk sonuç veren, çeşitli hastalığı olan bireyleri sağlıklı olan bireylerden ayırabilen ve Slide Test adı verilmiş bir testi TK. pnömonilerin takibinde kulanmayı denedik. Parmaktan alınan bir damla kanın lam üzerine konmasının ardından, bunun üzerine sırayla iki reaktiften birer damla damlatılarak karıştırılmasıyla uygulanan bu testin esası; işlem sonucunda lam üzerinde az veya çok sayıda küçük kırmızı presipitasyonların oluşup oluşmamasının gözlenmesine dayanmaktadır. Bu presipitasyonların durumuna göre 1 den 3 müsbete kadar derecelendirilmektedir. Bu testin plazma fibrinojen seviyesini yaklaşık olarak gösterdiği bildirilmiştir. Çalışmamızda aldığımız toplumdan kazanılmış pnörnonili hastalarda, diğer hazı hematolojik testlerle beraber slide test takibi de yaptık. Sonuç olarak PY'da nötrofil oranı ve plazma fibrinojen seviyesiyle beraber, Slide Testin hem tedavinin takibinde, hem de iyileşmenin gösterilmesinde oldukça güvenilir olduğu sonucuna varılmıştır. Özellikle laboratuvar olanaklarının kısıtlı olduğu veya basit, çabuk uygulanır ve ucuz bir testle takibin arzu edildiği yada ayaktan takibin düşünüldüğü pnömoni hastalarında Slide Testin güvenle kullanılabilmesi sebebiyle tavsiye ediyoruz.

Pnömoni, Pneumonia, Hematoloji, Hematology

Özkurt, A. (1994). Pnömoni takibinde yeni bir test. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon