Pazarlama Amaçlı Sponsorluk Etkinlikleri ile Tüketici Temelli Marka Değeri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Bir Türk Markası Üzerine Tüketici Araştırması

Günümüz rekabet piyasasında stratejik bir halkla ilişkiler uygulaması olan sponsorluk faaliyetleri, markalar tarafından çeşitli iletişim amaçları için kullanılmaktadır. Bu amaçlar halkla ilişkiler, reklam ve pazarlama şeklinde kendini göstermektedir. Bu doğrultuda araştırmanın amacı; pazarlama amaçlı sponsorluk faaliyetleri ile tüketici temelli marka değeri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını ve bu ilişkinin yönünü ve kuvvetini tespit etmektir. Araştırmada ölçek ifadeleri Arçelik markasının A Milli Takımlar sponsorluğu üzerinden kurgulanmış olup, kolayda örnekleme yöntemi vasıtasıyla, 412 katılımcı ile yüz yüze görüşmeyöntemi doğrultusunda anket tekniği kullanılarak elde edilen veriler, pazarlamaamaçlı sponsorluk faaliyetleri değişkeni ile tüketici temelli marka değeribağlamında ölçüme tabi tutulmuştur. Bu doğrultuda, anket verileri ile değişkenler arasındaki ilişkilerin anlamı, kuvveti ve ortaya konulan hipotezler sınanmıştır. Bununla birlikte ilk olarak katılımcıların demografik değişkenleri frekans analizi yöntemi ile test edilmiştir. Daha sonra pazarlama amaçlı sponsorluk faaliyetleri ve marka değeri alt boyutları arasındaki ilişki ve etki düzeyini ölçmek amacı ile korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, pazarlama amaçlı sponsorluk faaliyetleri ile marka değeri alt boyutları (‘marka sadakati’, ‘algılanan kalite’, ‘marka çağrışımı/bilinirliği’, ‘genel marka değeri’) arasında anlamlı ve orta kuvvette bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan basit doğrusal regresyon analizi sonucunda pazarlama amaçlı sponsorluk faaliyetlerinin, marka değeri alt boyutları üzerinde doğrudan ve anlamlı bir etkisi olduğu da tespit edilmiştir.
Sponsorship activities, which are a strategic publicrelations practice in today’s competitive market place where capital wars are held, are used by brands forvarious communication aims. These aims are in the formof public relations, advertisement, and marketing. Theaim of this research was to determine whether there is asignificant relationship between sponsorship activitiesfor marketing purposes and brand equity, and thedirection and strength of this relationship. In this study,the scale expressions were fictionalized based on thesponsorship of National Teams of Arçelik brand. 412 peoplewere surveyed using a questionnaire technique on thesubject of brand equity. Accordingly, the meaning andstrengths of the relations between data and variables,and the underlying hypotheses were tested. Firstly, thedemographic variables of the participants were explored.Correlation and simple linear regression analyses werethen performed to measure the relationship and the levelof effect between sponsorship activities for marketingpurposes and brand equity sub-dimensions. Accordingto the research findings, it was established that there is asignificant and moderate impact relationshipbetween sponsorship activities for marketing purposes andbrand equity sub-dimensions (‘brand loyalty’, ‘perceivedquality’, ‘brand association/awareness’, ‘general brandequity’). Additionally, it was confirmed that as a result ofsimple linear regression analysis, sponsorship activities formarketing purposes have a direct and significant impact onbrand equity sub-dimensions.

Sponsorluk, Marka değeri, Pazarlama, Marka bilinirliği, Marka sadakati, Sponsorship, Brand equity, Marketing, Brand awareness, Brand loyalty

Connectist: İstanbul University Journal of Communication Sciences (Online)

Koçyiğit, M., Küçükcivil, B. (2018). Pazarlama amaçlı sponsorluk etkinlikleri ile tüketici temelli marka değeri arasındaki ilişkinin incelenmesi: Bir Türk markası üzerine tüketici araştırması. Connectist: İstanbul University Journal of Communication Sciences (Online), 1, 55, 113-141.