Septoplasti için başvuran bireylerde uyku ile konfor arasındaki ilişki

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışma septoplastı̇ için başvuran bireylerde uyku ile konfor arasındakı̇ ilişkiyi incelemek amacıyla yapıldı. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipteki çalışmanın evrenini İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde bir yıl içerisinde septoplasti ameliyatı olan 507 hasta oluşturdu. Çalışmanın verileri 05 Mayıs 2023-10 Ekim 2023 tarihleri arasında örnekleme alınan 81 bireyden toplandı. Araştırmanın verileri Tanımlayıcı Özellikler Formu, Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi ve Genel Konfor Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, medyan, frekans ve oran değerleri, Kolmogorov Simirnov Test, Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis test, Spearman Korelasyon analizi kullanıldı. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Araştırma öncesi etik kurul onayı, kurum izni ve katılımcılardan aydınlatılmış onam alındı. Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalamasının 38,90±12,40, %63,0'ünün erkek, %30,9'unun lise mezunu, %64,2'sinin evli, %65,4'ünün sadece gündüz vardiyalı çalıştığı belirlendi. Uyku alışkanlıkları değerlendirildiğinde bireylerin %76,5'inde uyku bozukluğu olduğu, %65,4'ünde horlama %65,4'ünde nefes alamayarak uyanma şikayeti olduğu, %59,3'ünde gündüz uykululuk hali olduğu belirlendi. Çalışmaya katılan bireylerin Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi toplam puan ortalaması 6,70±2,90, Genel Konfor Ölçeği toplam puanı 133,90±9,40'dır. Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi ile Genel Konfor Ölçeği arasında negatif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki gözlendi (r=-0,333, p=0,002). Uykuda horlama ve nefes alamayarak uyanma şikayeti olan bireylerin Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi toplam puan ortalaması arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptandı (p=0,014, p=0,009). Gündüz uykululuk hali olan bireylerde genel konfor ölçeği rahatlama düzeyi ve fiziksel, psikospiritüel konfor boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı zayıf düzeyde bir ilişki olduğu belirlendi (p<0,05). Bu çalışmanın sonucunda septoplasti için başvuran bireylerin uyku kalitelerinin kötü olduğu, konfor düzeylerinin ortalamanın üzerinde olduğu ve uyku kaliteleri azaldıkça konfor düzeyinin de azaldığı bulundu.
This study was conducted to examine the relationship between sleep and comfort in individuals applying for septoplasty. The population of the descriptive and correlation-seeking study consisted of 507 patients who had septoplasty surgery at Istanbul Training and Research Hospital within a year. The data of the study was collected from 81 individuals sampled between 05th May 2023 – 10th October 2023. The data of the study was collected by using the Descriptive Characteristics Form, Pittsburgh Sleep Quality Index and General Comfort Scale. Mean, standard deviation, median, frequency and ratio values, Kolmogorov Simirnov Test, Mann-Whitney U test, Spearman Correlation analysis were used to evaluate the data. The significance level was accepted as p<0,05. Ethics committee approval, institutional permission and informed consent were obtained from the participants before the research. It was determined that the average age of the individuals was 38,9±12,4, 63,0% were male, 30,9% were high school graduates, 64,2% were married, and 65,4% worked only day shifts. When sleeping habits were evaluated, it was determined that 76,5% of the individuals had a sleep disorder, 65,4% had snoring, 65,4% had complaints of waking up unable to breathe, and 59,3% had daytime sleepiness. The average score of the individuals' Pittsburgh Sleep Quality Index was 6,7±2,9, and it was 133,9±9,4 for General Comfort Scale. A significant negative relationship was found between the Pittsburgh Sleep Quality Index and the General Comfort Scale (r=-0,333, p=0,002). It was determined that there was a significant relationship between the Pittsburgh Sleep Quality Index total score average of individuals who complained of snoring during sleep and waking up breathless (p<0,05). It was determined that there was a statistically significant relationship between the relaxation level of the general comfort scale and the physical and psychospiritual comfort dimension in individuals with daytime sleepiness (p<0,05). As a result of this study, it was found that the sleep quality of individuals applying for septoplasty was poor, their comfort level was above average, and as their sleep quality decreased, their comfort level also decreased.

Konfor, Septoplasti, Hemşirelik, Nasal Septum Deviation, Uyku Kalitesi, Nursing, Septoplasty, Comfort, Nazal Septum Deviasyonu, Sleep Quality

Kahveci, A. (2024). Septoplasti için başvuran bireylerde uyku ile konfor arasındaki ilişki. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı, Konya.