Amnion zarının kırık iyileşmesi üzerine etkisi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

İnsan amnion zarının kırık iyileşmesine etkilerini araştırmak için ratlar üzerinde deneysel bir çalışma yaptık. 150 adet dişi ratın 30 adeti çalışma sonunda mekanik testin kontrol grubu (grup III) olarak ayrıldı. Kalan 120 adet ratın tamamının sağ femuru açık osteotomize edildi ve K teli ile tespit edildi. Randomize edilen ratların I. grubuna ek bir müdahale yapmadan cilt kapatılması yapıldı. II. grubun kırık hattına amnion zarı sarılarak ciltleri kapatıldı. 1,5 ve 9. haftalarda her gruptan 9 adet rat yüksek doz eter ile sakrifiye edildi. Alınan femurlar radyolojik ve histolojik olarak değerlendirildi. Histolojik değerlendirmede Modifiye Lane-Sandhu kemik iyileşme skalası kullanıldı. 9. haftanın sonunda I. gruptan 31 adet rata, II. gruptan 29 adet rata ve III. gruba mekanik test uygulandı. Mekanik test ÜNE prensibine göre yapıldı. İstatistiksel değerlendirmede Mann-Whitney U testi, Wilcoxon işaretli sıra testi ve Bonferroni düzeltmeli Mann-Whitney U testi kullanıldı. P<0.05 anlamlı kabul edildi. İyileşme miktarları histolojik olarak II. grupta daha düşük olarak bulundu. Radyolojik değerlendirmenin istatistiksel analizini çalışmamıza eklemedik. Grupların kaynama oranları hakkında fikir vermesi amacıyla fotoğraflarına yer verdik. Radyolojik açıdan da incelendiğinde kemik iyileşmesinin II. grupta daha yavaş olduğunu gördük. Mekanik test sonuçları da kaynama miktarı ve kemik direncinin II. grupta daha az olduğunu gösterdi. Diğer çalışmalarda (göz, dermatoloji, üroloji vs) amnion zarının bariyer etkisi, fibrozisi ve enflamasyonu engelleyici etkisi bir avantaj oluşturmuşken bizim çalışmamızda bu faktörler kaynamayı olumsuz yönde etkilemiştir. Bariyer etkisinin kallusun oluşması ve periostal yeni damarlanmanın, kallusa invazyonunu engellemiş olabileceği düşünülmüştür. Aynı zamanda bariyer etkisi nedeniyle kırık hattının iyileşmeye olumlu etkisi olan çevre yumuşak dokuyla da bağlantısı kalmamıştır. Amnion zarının antienflamatuar etkisinin ise kırık iyileşmesinde gerekli olan enflamasyonu baskılayarak kaynamayı olumsuz etkilediği düşünülmüştür. Bu konuda yapılmış diğer çalışmalardan farklı olarak çalışmamızda femurların mekanik sağlamlığını test etmek ve gruplarla olan ilişkisini belirlemek amacı ile kontrol grubu da oluşturduk. Bu sayede her iki gruptaki iyileşme farklarını histolojik ve radyolojik olarak birbirleri ile karşılaştırmanın yanında her iki grubun mekanik özelliklerini kontrol grubu ile karşılaştırdık. Bu çalışmanın kırık iyileşmesi ve amnion zarının kullanılacağı farklı araştırmalar için yol gösterici bir çalışma olduğunu umut ediyoruz.
We performed an experimental study to investigate the effects of human amniotic membrane on bone healing. A total 150 female Sprague Dawley rats were divided into 3 groups. Group I included 60 animals which underwent primary femoral osteotomy with K wire fixation in group II, amniotic membrane was enveloped over the osteotomy side in addition. The third group of 30 animals was the control. Nine animals taken from each group at 1,5 and 9 post operation week for sacrification. Radiologic and histological assesment were done in all femoral specimens. Modified Lane Sandhu bone healing scale was used for histological evolution mechanical test was performed. Thirtyone animals in group I, 29 animal in group II and all control groups at the and of the 9th week. Mechanical test was performed in according to ÜNE principle. Mann Whitney U test, Wilcoxon and Bonferroni correctable Mann-Whitney U test were used for statistical evaluation. P<0.05 was accepted for statistical significants.mechanical test was performed. Histological ratio of healing was more less in group I. No inclusion of the statistical evaluation in this study. We observed radiologic bone healing in group II. Mechanical test results showed us ratio of healing and bone strength were less in group II. Amniotic membrane has removal advantages as follows barrier effects, prevention of fibrosis and inflammation that mentioned in literature. In contrast to literature no aforementioned effects in current sutdy. It thought that amniotic membrane prevents callus formation, perosteal neovascularization its invasion into callus and soft- tissue attachment to bone. Antiinflammatory effect of amniotic membrane is close relation to supression of the inflammation which is require for bone healing. In contrast to literature, we used control group for testing of mechanical strength and to identify of its relation to groups. In this may we compared radiological and histological differences of healing and mechanical properties of two groups. In conclusion, we believe that this study guide for bone healing and similar studies.

Kırık iyileşmesi, insan amnion zarı, mekanik test, Bone healing, human amniotic membrane, mechanical test

Sezgin, S. (2008). Amnion zarının kırık iyileşmesi üzerine etkisi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon