Servo caka makinesinin tasarımı ve yapısal optimizasyonu

Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Sac metallerin kullanımı oldukça geniş alana yayılmıştır. Bu sebeple sac şekillendirme yöntemleri de gün geçtikçe gelişmektedir. Günümüze kadar ulaşan farklı sac şekillendirme yöntemleri bulunmaktadır. Sac bükmede yaygın olarak kullanılan manuel caka büküm makineleri büküm hassasiyetini yeteri kadar sağlayamamaktadır. Bu sebeple sac kalınlığının incelmesi ile ihtiyaç duyulan hassasiyet, caka büküm makineleriyle daha kolay yapılabilmektedir. Kompleks geometriye sahip sac ürünlerin üretimine olanak verecek caka büküm makineleri, operatörün de iş gücünü ve hata payını azaltacak niteliğe sahiptir. Servo elektrik motorlar ile birlikte bu makineler, seri üretimi yapılacak parçaların yarı otomatik olarak bükümüne de imkân verecektir. Bu tez çalışmasında geleneksel sac bükme makinelerinden caka makinesinin günümüz teknolojisine uygun olarak tasarlanması ele alınmıştır. Makine tasarımı SolidWorks yazılımı ile 3D olarak oluşturulmuştur. Büküm kuvveti, analitik ve sayısal hesaplamalar ile belirlenmiştir. Sayısal verileri elde etmek için SolidWorks Simulation sonlu elemanlar yazılımı kullanılmıştır.
The use of sheet metals is widespread. Therefore, sheet metal forming methods are also developing day by day. There are different sheet forming methods that have survived to the present day. Manual sheet metal folding machines, which are widely used in sheet metal bending, do not provide sufficient bending precision. The required precision with the thinning of the sheet thickness can be achieved more easily with the folding bending machines. Folding machines, which will allow the production of sheet metal products with complex geometry, have the quality to reduce the labor force and margin of error of the operator. Together with servo electric motors, these machines will also allow semi-automatic bending of parts to be mass produced. In this paper, the design of the folding machine, one of the traditional sheet bending machines, in accordance with today's technology is discussed. The machine design was created in 3D with SolidWorks software. Bending force was determined by analytical and numerical calculations. SolidWorks Simulation finite element software was used to obtain the numerical data.

Büküm Makinesi, Caka Makinesi, Sac Büküm Makinesi, Sonlu Elemanlar Metodu, Bending Machine, Folding Machine, Sheet Metal Bending Machine, Finite Element Method

Küçükduran, R. (2022). Servo caka makinesinin tasarımı ve yapısal optimizasyonu. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya.