Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu çalışmanın amacı, 5E öğrenme döngüsü modelinin din öğretiminde öğrencilerin bilgi transferine etkisini incelemektir. Bu amacı gerçekleştirmek üzere nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan eylem araştırması deseni benimsenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 eğitim öğretim yılının bahar döneminde İstanbul il merkezinde bulunan bir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin 10. sınıfında öğrenim gören 21 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma için bir eylem planı ve uygulama takvimi oluşturulmuştur. Eylem planı hazırlama sürecinde tez izleme komitesi danışma kurulu fonksiyonu icra etmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı notları, gözlemci notları, video kaydı, ses kaydı, öğrenci günlükleri, öğrenci çalışma kâğıtları ve odak grup görüşmesi kullanılmıştır. Araştırmada, Anadolu İmam Hatip Liseleri Hadis dersi öğretim programında yer alan üç farklı konu için kazanımlar dikkate alınmak suretiyle 5E modeline uygun olarak hazırlanan ders planları kullanılmıştır. Ders planları ve etkinlikler literatürden faydalanılarak araştırmacı tarafından hazırlanmış ve uzman görüşleri alınmıştır. Verilerin analizinde MAXQDA Nitel Veri Analizi Programı yardımıyla, betimsel analiz ve içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, din öğretiminde 5E öğrenme döngüsü modeline uygun etkinliklerin bilgi transferi sağlamada son derece etkili olduğu ve konularının öğretiminde 5E öğrenme döngüsü modelinin kullanılmasının oldukça faydalı olduğu saptanmıştır.
This study aims to examine the effect of the 5E learning cycle model on students' knowledge transfer in religious education. In order to realize this aim, action research design, one of the qualitative research methods, was adopted. The study group consists of 21 students studying in the 10th grade of a Girls' Anatolian Imam Hatip High School located in the city center of Istanbul in the spring semester of the 2018-2019 academic year. An action plan and implementation schedule were created for the research. The thesis monitoring committee functioned as an advisory board in preparing the action plan. Researcher notes, observer notes, video recordings, audio recordings, student diaries, student worksheets and focus group interviews were used as data collection tools. In the study, lesson plans prepared in accordance with the 5E model were used for three different subjects in the Anatolian Imam Hatip High Schools Hadith course curriculum. The researcher prepared lesson plans and activities by using the literature and taking expert opinions. In the data analysis, descriptive and content analysis were used with the help of MAXQDA Qualitative Data Analysis Software. As a result of the research, it was determined that the activities in accordance with the 5E learning cycle model in religious education are highly effective in providing knowledge transfer and that the use of the 5E learning cycle model in teaching the subjects is very beneficial.

Doktora Tezi

Din Eğitimi, 5E Öğrenme Modeli, Bilgi Transferi, Eylem Araştırması, Hadis Dersi, Lise Öğrencileri, Religious Education, 5E Learning Model, Knowledge Transfer, Action Research, Hadith Lesson, High School Students

Mert, M. (2022). 5E modelinin din eğitimine uyarlanması ve bilgi transferine etkisi üzerine bir araştırma (10. sınıf Hadis dersi örneği). (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Konya.