Prenatal tarama testi uygulanan gebelerin kaygı düzeyi ve ilişkili faktörler

Amaç: Tarama testlerinin gebelerde fiziksel, psikolojik ve sosyal birçok etkisi bulunmaktadır. Bu etkilerden biri de kaygıdır. Bu araştırma prenatal tarama test uygulanan gebelerin kaygı düzeyleri ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı türde yapılmıştır. Araştırmanın örneğini prenatal tarama testi uygulanacak olan 139 gebe oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan 29 sorudan oluşan anket formu ve 'Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği' kullanılmıştır. Veriler bir Tıp Fakültesi Hastanesi Doğum ve Kadın hastalıkları polikliniğine prenatal tarama testi için başvuran gebelerle, poliklinikte, yüz yüze görüşme yöntemiyle 01.09.2013-01.11.2013 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, Independent Samples Test, One-way Anova testleri kullanılmıştır. Bulgular ve Sonuç: Gebelerin %35,2'sinin hafif/orta düzeyde durumluk kaygısı olduğu, %69,8'inin de hafif/orta düzeyde sürekli kaygısı olduğu bulunmuştur. Durumluk kaygı puan ortalaması 37,379,13, sürekli kaygı puan ortalamasının ise 44,437,57 olduğu saptanmıştır. Gebelerin sosyo-demografik, obstetrik, tarama test özellikleri ile kaygı puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Gebelikte enfeksiyon hastalığına maruz kalma durumu ile durumluk ve sürekli kaygı puanları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p0,05). Ayrıca daha önce prenatal test yaptıran gebelerde durumluk kaygı puanı yüksek ve aradaki fark anlamlı bulunmuştur (p0,05). Yaşayan çocuğu olmayanlarda sürekli kaygı puanının yüksek ve aradaki farkın anlamlı olduğu görülmektedir (p0,05). Sonuç olarak prenatal tarama testleri gebelerde yüksek düzeyde kaygıya neden olmamakla birlikte, testler konusunda gebelerin yeterli bilgi sahibi olmadıkları görülmüştür. Sağlık profesyonellerinin prenatal tanı sürecindeki gebelere danışmanlık yapmaları ve kaygıyı etkileyebilecek risk faktörlerinin belirlenmesinin yararlı olabileceği söylenebilir.
Objective: Scanning tests may have many effects, whether physical, psychological and social, on pregnant women. One of these effects is anxiety. This study was performed to investigate anxiety level of pregnant women for whom prenatal scanning test was performed and related factors.Material and Methods: The study was designed as descriptive. The sampling consisted of 139 pregnant women for whom prenatal scanning test would be performed. To collect the data, a 29-item questionnaire prepared by the researcher and "Continuous StateTrait Anxiety Inventory" were used. The data were collected from pregnant women admitted to The Outpatient Obstetric and Gynecology Department of the Medical School between 1st October and 1st November 2013 via face-to-face interviews in the clinic. In the analysis, number, percentile, mean and Standard deviation, were used, and the Independent Samples and the One-way Anova tests were performed.Of all pregnant women, 35.2% were seen to have mild-to-moderate state anxiety, and 69.8% to have mild-to-moderate continuous anxiety. Mean rates of state and continuous anxiety were found as 37,37±9,13 and 44,43±7,57. In participants, no significant difference was detected between sociodemographic, obstetric and scanning test features, and mean anxiety scores. A significant difference was found between exposing to an infectios disease in pregnancy, and state and continuous anxiety scores (p>0,05). Additionally, in those exposed to prenatal test scanning previously, state anxiety score was found to be higher, and the difference was detected to be significant. In those with no alive children, it appears that continuous anxiety score was higher, and the difference was significant (p>0,05). Results and Conclusion: In conclusion, although prenatal scanning tests do not lead to higher rate of anxiety in pregnant women, it was seen that pregnant women were lack of sufficient information on the tests. It may be suggested that counseling by nurses to pregnant women during prenatal diagnostic period and the determination of risk factors to affect anxiety level may be beneficial.

Gebe, Hemşire, Kaygı, Prenatal tarama, Anxiety, Nurse, Pregnant women, Prenatal scanning

Genel Tıp Dergisi

Koçak, V., Ege, E. ( 2016). Prenatal tarama testi uygulanan gebelerin kaygı düzeyi ve ilişkili faktörler. Genel Tıp Dergisi, 26, 4, 113-120.