Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmanın amacı; titanyum ve TiBase abutment ile desteklenen implant destekli CAD/CAM monolitik zirkonyum kronların kırılma direncine, çiğneme simülasyonu ve termal siklusun etkisini araştırmaktır. İki farklı abutment materyali (standart titanyum abutment ve TiBase abutment; Medentika Implant GmbH, Hügelsheim, Almanya) üzerine toplam 28 adet CAD/CAM monolitik zirkonyum kron üretildikten sonra dört gruba (n=7) ayrıldı; prefabrik titanyum abutmenta simante edilen monolitik zirkonyum kron grubu (Grup Ti), TiBase abutmenta simante edilen monolitik zirkonyum kron grubu (Grup TiBase), çiğneme simülatörü ve termal siklüs uygulanmış prefabrik titanyum abutmenta simante edilen monolitik zirkonyum kron grubu (Grup Ti/CT), çiğneme simülatörü ve termal siklüs uygulanmış TiBase abutmenta simante edilen monolitik zirkonyum kron grubu (Grup TiBase/CT). Kronlar implant abutmentları üzerine Panavia V5 ile simante edildi. Tüm örneklerin kırılma dayanım değerlerini ölçmek için Universal test cihazında 1mm/dk cross-head hızda kuvvet uygulandı ve kırılma değerleri kaydedildi. İstatistiksel analiz için Shapiro-Wilk testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanıldı. Yaşlandırma prosedürü uygulanan örnekler %100 sağkalım gösterdi. Materyallere uygulanan kuvvet sonrası kırılma dayanımı değerleri ortalaması Grup Ti için 1718,18+/-405,473 N, grup TiBase için 1713,53+/-285,663 N, Grup Ti/CT için 1664,82+/-231,011 N, grup TiBase/CT için 1551,29+/-422,290 N bulunmuştur. Tek Yönlü ANOVA analizi sonuçları, gruplar arasında kırılma dayanımı değerlerinin önemli ölçüde farklı olmadığını ortaya koydu(p=0,787). Test edilen tüm örneklerde en sık karşılaşılan başarısızlık kaide akrilinde kırılma, en sık görülen ikinci başarısızlık desimantasyon olarak gözlenmiştir. Bu çalışmanın sınırlamaları dahilinde; titanyum ya da TiBase abutmentlar ile desteklenen CAD/CAM monolitik zirkonyum kronların, posterior bölge tek diş eksikliğinin tedavisinde yeterli kırılma dayanımına sahip olduğu görülmüştür. Ancak, TiBase abutmentlerin ve CAD/CAM zirkonyum kronların uzun vadeli performansını değerlendirmek için daha fazla in vitro ve klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
This study aims to investigate the effect of chewing simulation and thermal cycle on the fracture resistance of implant-supported CAD/CAM monolithic zirconium crowns supported by titanium and TiBase abutments. Four groups (n=7) formed with two different abutment materials (standard titanium abutment and TiBase abutment; Medentika Implant GmbH, Hügelsheim, Germany). Twenty-eight CAD/CAM monolithic zirconium crowns (Vita YZ T, Vita Zahnfabrik, Bad Sackingen, Germany) were cemented with Panavia V5 on the implant abutments placed in the area of tooth number 36. Chewing simulation and aging with simultaneous thermal cycles were applied only for group Ti/CT and group TiBase/CT. A force applied at a crosshead speed of 1mm/min on the Universal test device helped measure and record the fracture resistance values of all samples. Shapiro-Wilk and One-way ANOVA tests were used for statistical analysis(p=.05). Specimens that underwent the aging procedure showed 100% survival. The mean fracture strength values after the force applied to the materials were 1718.18+/-405.473 N for Group Ti, 1713.53+/-285.663 N for group TiBase, 1664.82+/-231.011 N for Group Ti/CT, 1551.29+/-422.290 N for group TiBase/CT. According to one-way ANOVA test results, there was no statistically significant difference for all four groups (p=0.787). In all tested samples, the most common failure observed was acrylic base fracture followed by decementation. Within the limitations of this study; CAD/CAM monolithic zirconium crowns supported with TiBase or titanium abutments were found to have sufficient fracture strength in the treatment of an absent single posterior tooth. However, more in vitro and clinical studies are required to evaluate the long-term performance of TiBase abutments and CAD/CAM zirconia crowns.

Doktora Tezi

CAD/CAM, Kırılma Dayanımı, Monolitik Zirkonya, Tibase Abutment, Titanyum Abutment, Fracture Strength, Monolithic Zirconia, Tibase Abutment, Titanium Abutment

Yavuz, A. (2021). İmplant destekli CAD/CAM monolitik zirkonya kronlarda farklı abutment sistemlerinin kırılma dayanımının değerlendirilmesi. (Yayımlanmamış doktora tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı, Konya.