2006

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Bu çalışmamızda homolog kan ile yapılan serebral embolizasyon sonrasıintratekal bolus şeklinde verilen TRH nın etkinliği araştırılmıştır.Yapılan çalışmamızda 2 grup şeklinde toplam 20 adet, 2-3 kg ağırlıgında YeniZellanda tavşanı kullanıldı. Tavşanların herbirinin kulak veninden 1.5 ml kan ve sisternamagnasından 1,5ml BOS alındı. lk gruba sadece embolizasyon işlemi uygulandı. 2.grubaembolizasyon işleminden 45 dakika sonra intratekal 0.2mg/kg TRH verildi.Embolizasyondan sonra tavşanlar 24 saat yaşatıldı ve 24 saatin sonunda tekrar 1.5ml kanve 1.5ml BOS örnekleri alındı. ntrakardiak hava verilerek öldürüldü. Ölümden hemensonra tavşanların beyinleri çıkartılarak % 10'lik formaldehit solüsyonu içinde bir haftabekletildi. Enfarkt volümleri hesaplandı.Yaptığımız bu çalışmada deneysel olarak oluşturulan serebral iskemi sonrasıintratekal bolus şeklinde verilen TRH; iskemi sonrası oluşan ürünlerden laktat ve MDA,iskemi mediatörlerinden IL1β ve serebral enfarkt völümünde istatistiksel olarak herhangibir değişikliğe neden olmamıştır.
In this study effects of given iv. bolus intratechal TRH, after cerebral embolizationusing homolog blood was observed.In this study 20 white New Zeland rabbit each were 2-3 kg weighted divided into2 group.1.5 ml blood from ear vena and 1.5ml CSF from cisterna magna taken from eachrabbit . Only embolization was performed first group. Intratechal TRH 0.2 mg/kg wasgiven after embolization to the second group.24 hours after embolization 1.5ml blood and1.5ml CSF was taken from each rabbit.Rabbits were killed by intracardiac airapplication.Each rabbit decapitated and brain tissue obtained.Each brain taken into %20formaldehid solution for a week.Then brain sections were observed for measuring infarctvolume.In this study given intratechal bolus TRH after experimental cerebral ischemiahave no statically significant effects on cerebral infarct volume and the levels of MDA,lactate, ischemia mediatör IL1β.

Homolog kan embolisi, Homologous blood embolism, Serebral hipoksi, Cerebral hypoxia, Thyrotropin-releasing hormonunu, Thyrotropin-releasing hormone

Çiçek, O. (2006). Homolog kan embolisi kullanılarak serebral hipoksi oluşturulan tavşanlarda;thyrotropin-releasing hormonun'un serebral infarkt volümleri,serum interlökin-1 ve beyin omurilik sıvısında laktat,malondialdehit düzeyleri üzerine etkisi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Beyin Cerrahisi Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon