Velilerin Penceresinden Öğrencilerin Eğitim Hayatı (Anılar Bağlamında Nitel Bir Analiz)

Araştırmanın amacı, velilerin çocuklarının eğitim hayatı süresince yaşadıkları ve önemligördükleri, akıllarında kalan anıların incelenmesidir. Nitel araştırma metodolojisinden anlatıaraştırması çerçevesinde yürütülen araştırmada, 143 kişinin anıları ile çalışılmıştır. Araştırmanınverileri, yarı-yapılandırılmış görüşmelerle toplanmıştır. Veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir.Araştırmada öğrencinin merkezde olduğu, ailenin merkezde olduğu ve öğretmenin merkezde olduğuolmak üzere üç tema çıkmıştır. Ailenin merkezde olduğu anılar temasını oluşturan kategorilerinçoğunluğu yaşanan olayları olumsuz nitelendirmiştir. Olumsuz olarak nitelendirilen kategorilerde ençok vurgulananlar kardeş doğması ve etkileri, çaresizlik ve zor aile şartlarıdır. Olumlu olaraknitelendirdikleri kategorilerden en çok vurgulanan ise aile desteğidir. Öğrencinin merkezde olduğuanılar temasını oluşturan kategorilerde en çok vurgulananlar öğrenci başarısı, okula başlama, sosyaletkinlikler, zorlukların üstesinden gelerek okuma, çocuktan beklenmeyen davranış, çocuğun zarargörmesi/vermesi ve istenmeyen durumdan iyi bir ders çıkarmadır. Öğretmenin merkezde olduğuanılar temasında toplanan, en çok vurgulanan kategoriler öğretmenin ilgisi ve yönlendirmesi,öğretmenin ayrımcılık yapması ve öğretmen-aile işbirliği olmuştur. -Aile katılımının, öğrencibaşarısını açıklayan değişkenlerden biri olduğu görülmektedir. Ebeveynler, çocuklarının eğitimhayatında aktif olarak yer almalı, öğretmenleri ile sürekli iletişim halinde olmalıdır.
The purpose of this research is to examine memories of parents about education life oftheir children that they experience and consider memories significant. This study based on narrativeinquiry of qualitative research methodology. In the study, memories of 143 people were studied.Data were collected by semi-structured interview technique and were analyzed by content analysis.As a result of study three themes were come to exist: Student-centered, parent-centered and teachercentered. The majority of categories that constitute theme of parent-centered memoriescharacterized cases as negative. Student achievement, starting to school, social activities,overcoming the difficulties to study, unexpected behavior from student, get harm/damage to thechild and take a lesson from undesired situation are the most emphasized categories that constitutethe theme of student-centered memories. Teacher’s attention and guidance, making discriminationof teacher and teacher-family collaboration are the most emphasized categories of teacher-centeredmemories theme. It is seen that family involvement is one of the variables explaining studentachievement. Parents should be actively involved in the education of their children and should be inconstant contact with their teachers.

Parent’s memories, Student, Qualitative research, Narrative inquiry

Eğitimde Nitel Araştrımalar Dergisi

Gülmez, D., Toprakçı, E. (2018). Velilerin penceresinden öğrencilerin eğitim hayatı (anılar bağlamında nitel bir analiz). Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, 6, 1, 253-275.