Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Yaptığımız çalışmamızda yoğun bakım ünitesinde yatan COVID-19 hastalarının akut böbrek hasarı (ABH) prevelansını, KDIGO sınıflmasına göre evrelemesini, CRRT gereksinimini, evrelere göre mortalite oranlarını, özelliklerinin belirlenmesini ve laboratuvar parametreleriyle olan ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem:Çalışmamız 2019 Mart- 2020 Aralık ayları arasında COVID-19 Yoğun Bakım Ünitesine (YBÜ) yatmış hastaların retrospektif, tek merkezli bir çalışma olarak yapıldı. Çalışmamıza 18 yaşın üstünde, son dönem böbrek yetmezliği ve renal transplantasyon öyküsü olmayan hastalar dahil edildi. Hastalar geriye doğru taranarak demografik verileri, komorbiditeleri, CRRT alma durumu, laboratuvar verileri tarandı ve kaydedildi.Kreatinindeğererine göre KDIGO evrelemesi yapıldı. Bulgular:Çalışmamızın toplam süresi boyunca 266 hasta değerlendirildi, 33 hasta son dönem böbrek yetmezliği olması ve 4 hasta da renal transplantasyon yapılan hasta olması nedeni ile çalışmaya dahil edilmedi. 229 hasta çalışmaya dahil edildi. ABH gelişme prevelansı %56,3 olarak bulundu. ABH gelişenlerin %62,3’ü erkekti. Yaş ortalaması 68’di. KDIGO evlemesine göre %19,4 evre 1, %27,9 evre 2, %52,7 evre 3 olarak bulundu. Evre arttıkça mortalite oranı arttı. ABH gelişen grupla gelişmeyen grup mortalite oranları arasında anlamlı fark olduğu bulundu. ABH gelişenlerde CRRT alanların oranı %38,8 olarak tespit edildi ve mortalitesi %96’ydı. Laboratuvar değerlerinden ABH gelişenlerde giriş kreatinin, d-dimer, ferritin, AST değerleri yüksek, lenfosit yüzdesinin düşük olduğu istatiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç:Çalışmamızda yoğun bakımda yatan COVID-19 hastalarında ABH çok sık gözlendiği ve mortalite ile direk ilişkisinin olduğu saptanmıştır. Bazal kreatinin, d-dimer, ferritin, AST ve lenfosit yüzdesi değerinin ABH gelişmesini tahmin edebileceği saptandı.
Inourstudy, weaimedtoevaluatetheprevalence of acutekidneyinjury (AKI), stagingaccordingto KDIGO classification, theneedfor CRRT, mortalityratesaccordingtostages, determination of itscharacteristicsanditsrelationshipwithlaboratoryparameters in COVID-19 patientshospitalized in theintensivecareunit. Methods: Ourstudywasconducted as a retrospective, single-centerstudy of patientshospitalized in the COVID-19 IntensiveCareUnit (ICU) betweenMarch 2019 andDecember 2020. Patientsover 18 years of age, withoutendstagerenaldiseaseandrenaltransplantationhistorywereincluded in ourstudy. Patientswerescannedbackwardsandtheirdemographic data, comorbidities, CRRT status, laboratory data werescannedandrecorded. KDIGO stagingwasperformedaccordingtocreatininevalues. Findings:Duringthe total period of ourstudy, 266 patientswereevaluated, 33 patientswereexcludedfromthestudybecausethey had end-stagerenaldiseaseand 4 patientswerepatientswho had undergonerenaltransplantation. 229 patientswereincluded in thestudy. Theprevalence of AKI developmentwasfoundto be 56.3%. 62.3% of thosewhodeveloped AKI weremale. Theaverageagewas 68. Accordingto KDIGO marriage, it wasfound as 19.4% stage 1, 27.9% stage 2, 52.7% stage 3. As thestageincreased, themortality rate increased. Itwasfoundthattherewas a significantdifferencebetweenthemortalityrates of thegroupthatdeveloped AKI andthegroupthatdid not. Theproportion of thosewhodeveloped AKI whoreceived CRRT was 38.8%, andthemortalitywas 96%. Itwasfoundstatisticallysignificantthatentrycreatinine, d-dimer, ferritin, AST values werehighandlymphocytepercentagewaslow in thosewhodeveloped AKI fromlaboratoryvalues. Conclusion: Inourstudy, it wasdeterminedthat AKI wasobservedveryfrequently in COVID-19 patientshospitalized in theintensivecareunitandwasdirectlyrelatedtomortality. Itwasdeterminedthatbasalcreatinine, d-dimer, ferritin, AST andlymphocytepercentagevalues couldpredictthedevelopment of AKI.

Akut böbrek hasarı, Yoğun Bakım Ünitesi, COVID-19, Laboratuvar parametreleri, KDIGO, Acute kidney injury, Intensive care unit, COVID-19, Laboratory parameters, KDIGO

Oğuz. A. (2022). Yoğun bakım ihtiyacı olan COVİD-19 hastalarında akut böbrek hasarı prevelansının saptanması, özelliklerinin ve laboratuar parametreleri ile olan ilişkisinin belirlenmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon