Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Mevcut çalışmanın amacı sentetik bir flavanoid olan ve daha önceki çalışmalarda kalp ve beyin iskemisinde koruyucu etkilere sahip olduğu belirlenen 3',4'-dihydroxyflavonol'un (DiOHF) deneysel böbrek iskemi-reperfüzyonunda lipid peroksidasyonuna etkisini belirlemekti. Mevcut çalışma Necmettin Erbakan Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden temin edilen 200-250 g ağırlığında 56 adet Wistar-albino türü erkek sıçan üzerinde gerçekleştirildi. Deney grupları şu şekilde oluşturuldu: 1. Kontrol; 2. Sham; 3. İskemi; 4. İskemi+reperfüzyon; 5. İskemi+DiOHF; 6. İskemi+DiOHF+reperfüzyon. Deney gruplarında uygulamaların bitiminde anestezi edilen hayvanlardan kardiyak punksiyon ile kan örnekleri ve böbrek dokuları gerekli analizler yapılmak üzere alındı. Doku ve kan örnekleri analiz yapılıncaya kadar -80 °C'de tutuldu. Çalışma gruplarının doku glutatyon (GSH) düzeylerinin Grup 5 ve 6' da en yüksek seviyede olduğu belirlendi (p<0.005). Kontrol ve sham grupları olan 1. ve 2. gruplar ise en düşük doku GSH değerlerine sahipti. (p<0.005). En yüksek doku malondialdehit (MDA) düzeyinin iskemi grubunda (Grup 3) olduğu belirlendi (p<0.005). İskemi-reperfüzyon grubunun (Grup 4) doku MDA değerleri Grup 3'den düşük (p<0.005), diğer grupların tamamından yüksekti (p<0.005). Eritrosit GSH düzeyleri Grup 5 ve 6'da diğer grupların tamamından yüksekti (P<0.005). Grup 1, 2, 3 ve 4' ün eritrosit GSH değerleri arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p<0.005). Plazma MDA değerleri incelendiğinde gruplararası en yüksek değerlere I/R uygulanan Grup 4' ün sahip olduğu bulundu. Grup 3' deki (renal iskemi) plazma MDA seviyesi ise Grup 4' den düşük (p<0.005), diğer tüm gruplardan ise daha yüksekti (p<0.005). Çalışmanın sonuçları sıçanlarda böbrek iskemi-reperfüzyon hasarı sırasında artan lipid peroksidasyonun periton içi DiOHF uygulamasıyla önlendiğini göstermektedir.
The aim of present study was to determine the effect of 3',4'-dihydroxyflavonol (DiOHF) on lipid peroxidation in experimental renal ischemia-reperfusion in rats. This study was performed on the Wistar-albino male rats which weighted as 200-250 g and in the Application and Research Center of Experimental Medicines of Necmettin Erbakan University. Experimental groups as follows: 1. Control; 2. Sham; 3. Ischemia; 4. Ischemia-reperfusion 5. Ischemia + DiOHF; 6. Ischemia + DiOHF + reperfusion. Following the all application, animals were anesthesized and blood samples were taken by cardiac puncture and kidney tissue samples were taken and animals were was killed by anesthesia. Samples were kept at -80 °C until the analysis. Tissue glutathione (GSH) levels were the highest in the Groups 5 and 6 (p<0.005). Groups 1 and 2 (ischemia and sham) have the lowest tissue GSH levels (p<0.005). Tissue malondialdehyde (MDA) levels were highest in the ischemia groups (p<0.005). MDA levels of ischemia-reperfusion group (Group 4) lower than Group 3 (p<0.005), was higher than all other groups (p<0.005). Erythrocyte GSH levels of Group 5 and 6 were significantly higher than other groups (p<0.005). There was no significant difference between erythrocyte GSH levels of Group 1, 2, 3 and 4 (p<0.005). When observed the plasma MDA levels, this parameter were the highest in the Group 4 (p<0.005). MDA levels of ischemia group (Group 3) lower than ischemia-reperfusion (Group 4) (p<0.005), was higher than all other groups (p<0.005). The results of present study show that DiOHF supplementation by intraperitoneal prevents increased lipid peroxidation during renal ischemia-reperfusion damage in rat.

Böbrek iskemi-reperfüzyonu, 3',4'-Dihydroxyflavonol, Sıçan, Rat, Renal ischemia-reperfusion

Koç, A. (2014). Sıçanlarda deneysel böbrek iskemi-reperfüzyon hasarında 3',4'-dihydroxyflavonol'un lipid peroksidasyonuna etkisi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı, Konya.