Papiller tiroid kanserlerinde cerrahi sonrası oluşan nükslerde BRAFv600e pozitifliğinin preoperatif ince iğne aspirasyon biyopsilerinden tespit edilebilmesi ve bu pozitifliğin nüksü etkileyen diğer faktörlerle beraber nüks ile ilişkisini ortaya koymak. Yöntem: Papiller tiroid kanseri nedeni ile daha önce ameliyat edilmiş ve nüks gelişmiş olan hastaların ameliyat öncesi yapılan ince iğne aspirasyon biyopsi preparatları temin edildi. Bu preparatlar üzerinden kanserli bölge işaretlendi ve işaretli alanlardaki hücrelerden DNA izole edildi. İzole edilen DNA üzerinde pyrosequence dizi analizi yöntemi ile BRAFV600E mutasyonu varlığı araştırıldı. Hastaların papiller tiroid kanseri açısından diğer prognostik kriterleri de kayıt altına alınarak BRAFV600E mutasyonu ile ilişkileri istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Papiller tiroid kanserlerinde nüks nedeni ile ameliyat edilen hastalarda tüm çalışma grubunda BRAFV600E pozitifliği oranı %70,8 olarak bulunmuştur. Ayrıca kapsül invazyonu, yumuşak doku invazyonu, evresi, nüks zamanı ve lenf nodu metastazı ile BRAFV600E mutasyonu arasında pozitif korelasyon gösterilmiştir. Sonuç: BRAFV600E mutasyonu ile papiller tiroid kanserlerindeki bazı kötü prognostik kriterler arasında pozitif ilişki gösterilmiş olmasına rağmen bu konuda karşılaştırmalı geniş seriler ile yeni çalışmalara ihtiyaç olduğu bir gerçektir.
To be able to detect BRAFV600E positivity in preoperative fine needle aspiration biopsies in recurrent papillary thyroid cancers and to determine the relationship between this positivity and recurrence with other factors affecting recurrence. Methods: Fine needle aspiration biopsy preparations of patients with recurrent papillary thyroid cancer were obtained. From these preparations, the cancerous region was marked by the pathologist and the DNA was isolated from the cells in the labeled areas. The presence of BRAFV600E mutation was investigated by pyrosequence sequence analysis on isolated DNA. Other prognostic criteria for papillary thyroid cancer were recorded and their relationship with BRAFV600E mutation was statistically analyzed. Findings: The BRAFV600E positivity rate in the study group was found to be 70.8% in the patients who were operated because of relapse in PTK. In addition, there was a positive correlation between capsule invasion, soft tissue invasion, stage, relapse time and lymph node metastasis and BRAFV600E mutation. Results: Although BRAFV600E mutation has been shown to be positively correlated with some poor prognostic criteria in papillary thyroid cancer, it is a fact that new studies are needed in this subject.

Biyopsi-iğne, Biopsy-needle, Nüks, Recurrence, Prognoz, Prognosis

Alkan, S. (2019). Papiller tiroid kanserlerinde preoperatif ince iğne aspirasyon biyopsisinde BRAFV600e pozitifliğinin nüks ve kötü prognozla ilişkisi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Konya.