Ergonomik ürün tasarımına bütünleşik bir yaklaşım

Günümüzde teknoloji hızlı gelişmekte ve müşterilerin ürünlerden beklentileri artmaktadır. Bu nedenle müşteriisteklerinin ön plana çıkması ve sürekli değişmesi ürün tasarımını geçmişe göre daha önemli kılmaktadır. Yaygınolarak kullanılan çamaşır makinesini üreten firmalar pazar payına sahip olabilmeleri için müşteri isteklerini gözönünde bulundurmak zorundadır. Müşteri isteklerinden birisi de ergonomik kullanım kolaylığıdır. Bu çalışmadaergonomik bir çamaşır makinesi tasarımında müşteri isteklerine ve firma kapasitesine göre teknik özellikler üzerindeiyileştirme yapılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada kalite fonksiyon yayılımı yöntemi ve bulanık çok amaçlı doğrusalprogramlama yaklaşımı ergonomik çamaşır makinesi tasarımı için önerilmiştir. Kalite fonksiyon yayılımı müşteriistekleri ve teknik özellikler arasındaki ilişkiyi belirleyebilmektedir. Bu sonuçlara göre ergonomik bir çamaşırmakinesi tasarımı için hangi teknik özelliğin daha önemli olduğu belirlenmiştir. Ancak bu sonuç sadece müşteriisteklerine göre belirlenmiştir. Firma kapasitesi ihmal edildiği için firmanın zaman ve maliyet açısından problemlerlekarşılaşması ve pazar rekabetinde geri kalması söz konusudur. Firma ergonomik bir çamaşır makinesi tasarlarkenmüşteri isteklerinin maksimize edilmesi, maliyetin düşürülmesi, zamanın minimize edilmesi gibi farklı amaçlarasahiptir. Bu çalışma bu problemi ortadan kaldırmak için müşteri istekleri ve firma kapasitesini birlikte inceleyenZimmermann ve hibrid yaklaşım olmak üzere iki bulanık çok amaçlı doğrusal programlama yaklaşımını önermiş veelde edilen sonuçları karşılaştırmıştır.
Nowadays technology develops rapidly and the customer requirements (CRs) on product increase. Therefore, theCRs change continuously and are more important than past so that product design is more important than past. Firms,which manufacture the washing machines used commonly, must consider the CRs to have the market share. One ofthe CRs is ergonomic ease of use. This paper aims to improve on technical characteristics in an ergonomic washingmachine design according to the CRs and the capacity of the firm. This paper proposes an integrated approach, whichconsists of quality function deployment (QFD) method and fuzzy multi-objective linear programming (FMOLP)method, for an ergonomic washing machine design. QFD method defines the relation between the CRs and technicalcharacteristics. This result presents the importance degrees of technical characteristics for an ergonomic washingmachine design but this result is defined according to only the CRs. Firm can meet with some problems in terms oftime and cost due to neglecting of the capacity of the firm thus the firm can fall behind in market competitive. The firm considers different objectives such as maximizing the CRs, minimizing the cost and minimizing the time for anergonomic washing machine design. This paper proposes two FMOLP methods, which consist of Zimmermann andhybrid approaches, to overcome this drawback so that the obtained results are compared.

Ergonomik çamaşır makinesi, Kalite fonksiyon yayılımı, Bulanık çok amaçlı doğrusal programlama, Ürün tasarımı, Ergonomic washing machine, Quality function deployment, Fuzzy multi-objective linear programming, Product design

Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Efe, B., Efe, Ö. F., Kurt, M. (2018). Ergonomik ürün tasarımına bütünleşik bir yaklaşım. Sakarya University Journal of Science, 22, 2, 192-202.