Azim Azimzade, yaşadığı Azeri resim, çizim sanatının öncü isimlerinden birisi olarak kendine özgü bir yere sahiptir. Döneminin toplumsal sorunlarına, keskin mizah ve hiciv ile içeren üslubu ile yer vermiş, toplumda kadının yeri, fakir ve zengin hayatlar arasındaki uçurum gibi konular üzerine toplum eleştirisi içeren çizimler yapmıştır. Benzer şekilde Turgut Zaim, Anadolu insanı, kadınının yaşamından konuları ağırlıklı Türkiye'nin yöresel ve folklorik kültürel ögelerine vurgu yapan eserler yapmıştır. Bu araştırmada, Türkiye ve Azerbaycanlı sanatçıların eserlerinde öz, biçim, kompozisyon, açısından ortak benzerlikleri kadar, kendilerine özgü üsluplarını gösteren yönleri karşılaştırmak amaçlanmıştır. Araştırmada iki sanatçının eserlerinde ortak yönler kadar kendi tarzlarına özgü özellikler tespit edilmiştir. Azim Azimzade hakkında Türkiye'de literatür azlığı ve kaynakların bir kısmının kiril alfabesi ile internet ağırlıklı olması nedeniyle ayrıca web kaynaklı nitel araştırmaların çevirisi ile içerik ve görsel karşılaştırmalara ulaşılmıştır.
Azim Azimzade is one of the pioner of Azerbaijain art and Drawing with his own style. Mostly, he explains paradox of society, social problems wîth a sharp humour and irony in manner. From this aspect, his works undertakes a mission and guiding to the country which has a contribution to the society ,culture and democracy. He makes a drawing which is about the place of women in society, difference between life of poor and rich people. Likewise, Turgut Zaim compose his arts by showing the life of anatolian women in a local and folkloric way. In this research, it is aimed to determine commons and similarities side in terms of quiddity , shape and composition . In this aspect ,continuity of recent era contemporary Turkish culture has a goal and refers to the significance of part of painting art by following traces and common values. In this research , some common aspects detected in work of arts between two artists. About Azimzade , in Turkey ,there is not enough sufficient information and source in literature. Also some of the sources are written in cyrillic alphabet .By using content and visual comparasion from the web sourced qualitative researches translation,we have reached some informations.

Güzel sanatlar, Görsel sanatlar, Modern Türk Sanatı, Türk resmi, Fine arts, Modern Turkish Picture, Turkish art, Visual arts

Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Afro-avrasya özel sayısı

Seyhan, B. L. (2017). Biçim, içerik, kompozisyon düzenindeki benzer temalar açısından Azerbaycan ve Türkiye çizim sanatından karşılaştırmalı bir inceleme: Azim Azimzade ve Turgut Zaim. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 0, Afro-avrasya özel sayısı, 26-43.