Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Amaç. Evre 3 ve 4 kronik böbrek hastalığı (KBH) olgularında ve sağlıklı bireylerde serum asprosin düzeylerinin belirlenmesi ve bu parametre ile kardiyovasküler risk faktörleri arasında ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem. Çalışmamızda rutin laboratuvar istemi için alınan kan örneklerinden elde edilen serum/plazma örnekleri kullanılmıştır. Çalışmamıza toplam 91 birey dahil edilmiştir. Bu bireylerin 37'si sağlıklı kontrol, 34'ü evre 3 KBH'lı, 20'si ise evre 4 KBH'lı hastadan oluşmaktadır. Sağlıklı ve KBH'lı bireylerden alınan serumlardan biyokimyasal ölçümler gerçekleştirildi. Serum asprosin düzeyleri ELİSA yöntemi ile tespit edildi. Nabız dalga hızı, augmentasyon indeksi, merkezi aortik sistolik (cASBP) ve diyastolik kan basınçları (cADBP) Mobil-O-Graph (I.E.M. GmbH, Stolberg, Almanya) ile ölçüldü. İstatistiksel analiz SSPS 14.0 programı kullanılarak yapıldı. Bulgular. 54 KBH hastasının %37'si tip 2 diyabetik (n=20), %63'ü diyabetik olmayan KBH hastasından (n=34) oluşmaktaydı. En yüksek serum asprosin değeri evre 4 KBH hastalarında, en düşük değer ise sağlıklı kontrol hastalarında saptanmıştır. Lineer regresyon analizinde non diyabetik KBH grubunda proteinürinin bağımsız öngördürücüleri arasında eGFR ve asprosin saptandı. Diyabetik KBH grubunda ise augmentasyon indeksinin öngördürücüleri arasında asprosin ve atım kacmi tespit edildi. Sonuç. Serum asprosin düzeyleri non-diyabetik KBH hastalarında proteinüri gelişiminde diyabetik KBH hastalarında ise arter elastikiyetinin bozulmasında rol oynayabilir.
Aim. It was aimed to determine serum asprosin levels in stage 3 and 4 chronic kidney disease (CKD) cases and healthy individuals and to investigate the relationship between this parameter and cardiovascular risk factors. Method. In our study, serum/plasma samples obtained from blood samples taken for routine laboratory request were used. A total of 91 individuals were included in our study. Of these individuals, 37 were healthy controls, 34 patients with stage 3 CKD, and 20 patients with stage 4 CKD. Biochemical measurements were carried out from serums obtained from healthy and CKD individuals. Serum asprosin levels were determined by ELISA method. Pulse wave velocity, augmentation index, central aortic systolic (cASBP) and diastolic blood pressures (cADBP) were measured by Mobil-O-Graph (I.E.M. GmbH, Stolberg, Germany). Statistical analysis was performed using the SSPS 14.0 program. Results. Of the 54 CKD patients, 37% were type 2 diabetic (n=20), and 63% were non-diabetic CKD patients (n=34). The highest serum asprosin value was found in stage 4 CKD patients, and the lowest in healthy control patients. In the linear regression analysis, eGFR and asprosin were found among the independent predictors of proteinuria in the non-diabetic CKD group. In the diabetic CKD group, asprosin and pulse rate were found among the predictors of the augmentation index. Conclusion. Serum asprosin levels may play a role in the development of proteinuria in non-diabetic CKD patients and the deterioration of arterial elasticity in diabetic CKD patients.

Doktora Tezi

Asprosin, Augmentasyon İndeksi, Kronik Böbrek Hastalığı, Nabız Dalga Basıncı, Proteinüri, Asprosin, Augmentation Index, Chronic Kidney Disease, Proteinuria, Pulse Wave Pressure

Türkmen, K. (2023). Kronik böbrek yetmezliği hastalarında serum asprosin düzeyleri ile kardiyovasküler risk faktörleri arasındaki ilişki. (Yayımlanmamış doktora tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı, Konya.