Küçük Resim Yok

1994

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Bu çalışma, ışık mikroskobik düzeyde histokimyasal yöntemler kullanarak, eter anestezisi uygulanan rat'larda, 1- iki farklı fıksatif (%10'luk formalin ve Carnoy) kullanılarak yapılan beyin dokusu takibinde, 2- erkek ve dişi beyinlerinde, 3- sağ ve sol beyin yarım kürelerinde, mast hücrelerinin sayılarını karşılaştırmak amacıyla yapıldı. Çalışmada Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Laboratuvarından temin edilen on adet erkek ve on adet dişi albino rat kullanıldı. Rat' lar eter anestezisiyle bayıltıldıktan sonra çıkarılan beyin dokularının yarısı %10'luk formalin fıksatifı ve diğer yarısı da Carnoy fıksatifı ile tesbit edildi. Sonra alkol takibi yapılan dokulardan her iki beyin yarım küresinden orta hattan simetrik olarak 3'er mikronmetre kalınlıkta kesitler alındı, toluidin mavisi ile boyandıktan sonra ışık mikroskobu ile mast hücresi sayıları belirlendi. Toluidin mavisiyle muamele sonunda, çok fazla granül içeren beyin mast hücreleriniı. koyu menekşe-mor ve az granül içerenlerin ise kırmızı-mor renge boyandığı görüldü. Ortalama mast hücresi sayıları farkının, Carnoy fıksatifı ile %10'luk formalin fıksatifı arasında istatistiksel olarak anlamlı (P<0.05) olduğu, dişi ve erkek rat beyinleri arasında ve ayrıca tüm rat beyinlerinin sağ ve sol yarım küreleri arasında anlamlı olmadığı bulundu.
EFFECT OF THE FIXATIVE, SEX, AND BRAIN HEMISPHERE ON THE BRAIN MAST CELL NUMBERS OF THE RATS GIVEN ETHER ANAESTHESIA The purpose of this work was to compare the effects of the fixatives (10% formaline arid Carnoy), sexes (female and male), and brain hemispheres (left and right) on the mast cell numbers in the brain tissues of the rats given ether anaesthesia. The work was performed on ten female and ten male albino rats obtained from the Experimental Animal Laboratory of the Faculty of Medicine, Selçuk University. After the rats had been anaesthetised by ether, half of the brain tissues taken off were fixed in 10% formaline, and the other half in Carnoy solution. Then from the tissues dehydrated with alcohol, three micronmeter sections were taken from both brain hemispheres as symmetric to the middle line. The sections were stained with toluidin blue, and their mast cell numbers were determined by light microscope. The mast cells containing very much granules were seen as dark violet-purple, and the mast cells with few granules as reddish-purple. It was found that the difference between the average mast cell numbers was significant for the fixatives (P<0.05), and non-significant for sexes, and for brain hemispheres.

Brain, Eterler, Mast hücreleri, Sıçanlar

Demiralay H. (1994). Eter anestezisi uygulanan Rat'larda fiksatif, cinsiyet ve beyin yarım küresinin, beyin dokularındaki mast hücre dağılımına etkileri. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon