Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Göç, sosyal bilimler alanındaki popülaritesini korumaya devam etmekte, göç çalışmaları da her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. Özellikle 2011 yılındaki Suriye iç savaşı neticesinde Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeye mülteci akını başlamış ve göç konusu toplumsal ve küresel bir fenomen hâline gelmiştir. Göç; toplumsal, ekonomik, sosyal ve siyasi açıdan sonuçları olan bir olgudur. Siyasi partiler bir kamu politikası aktörü olarak göç konusunda sorunları tespit etmekte, gündem belirlemekte, konunun kamuoyunda tartışılmasını sağlamakta, iktidara geldiklerinde ya da hükümette yer aldıklarında ise seçmenlerine yönelik politika vaatlerini hayata geçirmektedir. Bir karşılaştırmalı siyaset bilimi çalışması olan bu çalışma, “az vakalı çalışmalar” kategorisine girmektedir. Çalışmada karşılaştırma vakaları olarak İngiliz Muhafazakâr Partisi, Alman Hristiyan Demokrat Birliği ve Türkiye’den AK Parti seçilmiştir. Çalışmanın kuramsal perspektifini muhafazakâr ideoloji oluşturmaktadır. Tezde, muhafazakâr siyasi partilerin göçe dair izledikleri kabul ve güvenlik, vatandaşlık, istihdam ve entegrasyon politikalarındaki farklılıklar, benzerlikler, devamlılıklar ve kopuşlar analiz edilmektedir. Çalışmanın amacını muhafazakâr siyasi partilerin göç politikalarını anlamak, ülkelerin göç tecrübelerini yakından tanımak ve özellikle Türkiye’deki yerli literatüre katkı sağlamak oluşturmaktadır. Muhafazakâr ideoloji toplumsal düzen açısından kontrollü ve düzenli göçü öncelemekte, açık kapı politikasına tedbirli yaklaşmaktadır. İngiliz Muhafazakâr Partisi kontrollü göç politikalarını uzun yıllardır sürdürmekte, kısıtlayıcı politikalarla favori mültecilerini seçme eğilimi göstermektedir. Almanya’da Hristiyan Demokrat Birliği’nin uzun süredir yürüttüğü sınırlı ve kontrollü göç politikası, Merkel döneminde açık kapı politikası ile sona ererken, entegrasyon partinin öncelikleri arasında yer almaktadır. Uzun yıllar Türk soyu ve kültüründen gelenlerle, Avrupa’dan gelenlere kapılarını açan Türkiye, AK Parti döneminde açık kapı politikası izlemektedir.
In the field of social sciences, migration maintains its popularity, migration studies are gaining more importance day by day. As a result of the Syrian civil war in 2011, a refugee influx began to many countries including Türkiye, migration has become a social and global phenomenon. Migration is a phenomenon with social, economic, and political consequences. Political parties, as actors in public policy, identify problems related to migration, set agendas, ensure that the issue is discussed in the public, implement policy promises to their voters when they come to power or take position in the government. This study, which is a comparative political science study, takes place in the scope of “few case studies”. In the study British Conservative Party, German Christian Democratic Union, and from Türkiye Justice and Development Party were selected as comparative cases. The theoretical perspective of the study is conservative ideology. The differences, similarities, continuities, and discontinuities in the reception and security, citizenship, employment, and integration policies followed by conservative political parties are analyzed in the thesis. The aim of the study is to understand the migration policies of conservative political parties, to closely familiarize with the migration experiences of countries, and particularly to contribute to the literature in Türkiye. The conservative ideology prioritizes controlled and regular migration in terms of social order and in mass migration movements conservative ideology approaches more cautiously to the “open door policies”. The British Conservative Party has been following controlled migration policies for many years and tends to select favored refugees with restrictive policies. While the Christian Democratic Union’s long-standing limited and controlled migration policies in Germany came to an end with the “open door policy” during the Merkel era, but integration is among the party’s priorities. For many years despite accepting migrants who comes Turkish descent and culture, as well as individuals from Europe, in AK Party era Türkiye follows “open door policy”.

Doktora Tezi

Karşılaştırmalı Siyaset, Muhafazakâr İdeoloji, Uluslararası Göç, Göç Politikaları, Entegrasyon Politikaları, Muhafazakâr Parti, Almanya Hristiyan Demokrat Birliği, AK Parti, Comparative Politics, Conservative Ideology, International Migration, Migration Policies, Integration Policies, Conservative Party, CDU, AK Party

Özçelik, M. (2024). Muhafazakâr siyasi partilerin karşılaştırmalı göç politikası analizi: CDU, Muhafazakâr Parti ve AK Parti örnekleri. (Yayımlanmamış doktora tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, Konya.