Gebelerde doğum korkusu ve prenatal bağlanma arasındaki ilişkinin incelenmesi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Doğum Korkusu, gebeliğin ilk ve son aylarında anne adayının yaşadığı zıt duyguların ortaya çıkardığı stres ve anksiyeteye bağlı olarak yaşanılan, ölüm korkusunu da içinde barındıran bir kaygıdır. Bu kaygı; gebenin anneliğe hazırlandığı, bebek ve anne arasında başlayan sağlıklı ve duygusal ilişkinin temellerinin atıldığı Prenatal Bağlanma sürecini de olumsuz etkileyebilir. Bu çalışma, gebelerin yaşadıkları doğum korkusu ve prenatal bağlanma düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte yapılan çalışmamızın evrenini, Dr. Ali Kemal Belviranlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Gebe izlem Polikliniğine başvuran 18 yaş ve üzeri gebe kadınların tamamı oluşturmaktadır. Araştırmaya alınma kriterlerini taşıyan 485 gebe çalışmaya dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında, literatür incelemesi sonucunda, araştırmacı tarafından oluşturulan anket formu, Prenatal Bağlanma Envanteri ve Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği (A Versiyonu) kullanılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından, 01.01.2020-01.03.2020 tarihleri arasında, yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma, Skewness, Kurtosis, t testi, Mann whitney U testi, tek yönlü varyans analizi (ileri analizi Tukey HSD), Pearson korelasyon analizi, çoklu regresyon (backward yöntemi) analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda, gebelerin Prenatal Bağlanma Ölçeğinden aldıkları puan ortalaması 62,44±10,65; Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi (A Versiyonu) Ölçeğinden aldığı puan ortalaması 59,45±23,81 olarak bulunmuştur. Gebelerin %47,2’ sinin düşük düzeyde, %38,7’sinin orta düzeyde, %14,1’ inin ise yüksek düzeyde doğum korkusu yaşadığı sonucuna ulaşılmıştır. Gebelerin Prenatal Bağlanma Ölçeği puanları ile Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği puanları arasında negatif yönde ve zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p<.05). Sonuç olarak anne bebek bağlanmasının sağlıklı bir şekilde kurulması, arttırılması ve doğum sonrası sürdürülmesi; doğuma hazır oluşluklarını arttırmak ve doğum korkularını azaltmak açısından prenatal bakım hizmeti önem taşımaktadır. Sağlık profesyonelleri, bakım hizmeti verirken, gebelerin bağlanma durumlarını değerlendirmeli; doğum öncesi hazırlık eğitimlerinde gebelik, doğum, yeni doğan bakımı yanında prenatal ve erken postpartum dönem maternal psikososyal sağlıkla ilgili bakıma ağırlık vermeli ayrıca annelerin doğum korkusu düzeylerini göz ardı etmemelidir
Fear of Childbirth is an anxiety experienced by the expectant mother which is due to the stress and anxiety in the first and last months of pregnancy, caused by the opposite feelings experienced which also includes the fear of death. This anxiety can also negatively affect the Prenatal Attachment process, where the pregnant woman is prepared for motherhood and the foundations of the healthy and emotional relationship that begins between the baby and the mother are laid. This study was conducted to examine the relationship between the Fear of Childbirth and level of Prenatal Attachment experienced by the pregnant women. The universe of our descriptive and relationship-seeking type of study consists of pregnant women who are 18 years of age and over and applied to the Pregnant Monitoring Outpatient service of Dr. Ali Kemal Belviranlı Maternity and Pediatrics Hospital. 485 pregnant women with the inclusion criteria were included in the study. In the collection of the data, the questionnaire form, Prenatal Attachment Inventory and Wijma Birth Expectation / Experience Scale (Version A) created by the researcher as a result of the literature review was used. The data were collected by the researcher between the dates of 01.01.2020-01.03.2020 using face-to-face interview technique. In the analysis of data, number, percentage, mean and standard deviation, Skewness, Kurtosis, t test, Mann whitney U test, oneway variance analysis (advanced analysis Tukey HSD), Pearson correlation analysis, multiple regression (backward method) analysis were used. At the end of the study, the average score of pregnant women on the Prenatal Attachment Scale was 62,44±10,65; the average score of Wijma Birth Expectation / Experience Scale (Version A) was found to be 59,45±23.81. It was concluded that 47,2% of pregnant women had low level of fear of childbirth, 38,7% had moderate level, and 14,1% had high level of fear of childbirth. There was a negative and weakly significant relationship between the Prenatal Attachment Scale scores of the pregnant women and the Wijma Birth Expectation / Experience Scale scores (p<.05). Consequently; prenatal care servicing is important for the points of establishing, promoting and maintaining a healthy prenatal attachment, and increasing their readiness for delivery, and reducing their fear of childbirth. While providing prenatal care servicing, health staffs should evaluate the attachment status of expectant; in prenatal prepatory education, besides pregnancy, birth, and newborn care, they should focus on maternal psychococial health care in prenatal and early postpartum period, and should not ignore expectant’s level of fear of childbirth.

Doğum Korkusu, Gebelik, Prenatal Bağlanma, Fear of Childbirth, Pregnancy, Prenatal Attachment

Kaya, A. (2020). Gebelerde doğum korkusu ve prenatal bağlanma arasındaki ilişkinin incelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik (Doğum Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği) Anabilim Dalı, Konya.