Eğitim Programları ve Öğretim (EPÖ) Alanındaki Öğretim Üyelerinin Yapılandırmacılık Anlayışları

Bu araştırmanın genel amacı, Türkiye'deki Eğitim Programları ve Öğretim (EPÖ) alanındaki öğretim üyelerinin "yapılandırmacılık anlayışlarını"belirlemektir. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırma, olgubilim desenine göre tasarlanmıştır. Amaçlı örnekleme tekniklerinden "ölçüt" ve "kolay ulaşılabilir" örneklem teknikleri bir arada kullanılarak Türkiye'deki farklı üniversitelerde görev yapan 9 öğretim üyesinin görüşünebaşvurulmuştur. Veriler 2015 bahar döneminde ve yarı yapılandırılmışgörüşme formları kullanılarak elde edilmiştir. Veriler içerik analizi yoluyla analiz edilmiş ve "görecelik", "şüphecilik", "öğrenci merkezlilik", "çokkültürlülük" ile "dünya vatandaşlığı" olmak üzere 5 tema oluşturulmuştur. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre bazı katılımcıların yapılandırmacılığı salt bir "öğrenme kuramı", bazı katılımcıların ise hem "öğrenmekuramı" hem de "eğitim felsefesi" olarak algıladıkları anlaşılmıştır. Katılımcıların bilginin göreli olduğu, bilgiye şüphe ile yaklaşmak ve eğitimdeöğrenciyi merkeze almak gerektiği konusunda fikir birliği içinde oldukları gözlenmiştir. Diğer taraftan bazı katılımcıların yapılandırmacılık anlayışında, çok kültürlülük ve dünya vatandaşlığı kavramlarına yer vermedikleri ve yapılandırmacılıkla bu kavramları ilişkilendirmediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca bazı katılımcılar çekincelerini ifade etmekle birlikte tümkatılımcıların çok kültürlülük ve dünya vatandaşlığı ilkelerini benimsediği söylenebilir.
The purpose of this study was to define the understanding (s) of constructivismheld by faculty members in the field of curriculum and instruction departments. The qualitative research design was employed, within a phenomenological approach for this study. The criterion and conveniences sampling techniques were combined and the opinions of nine faculty members employed atdifferent universities in Turkey were elicited. The data were obtained in thespring of 2015 through via a semi-structured interview form. The data wereanalyzed via a content-analysis method and the following five themes were created: “relativity”, “skepticism”, “learner-centeredness”, “multiculturalism” and“world citizenship”. Findings of this study was also obtained from the study andit was concluded that while certain participants regarded constructivism asmerely a “learning concept”, other participants perceived it as both a “learningtheory” and an “educational philosophy”. It was observed that participants werein agreement that knowledge was relative, and that there was a need toapproach knowledge with doubt and to move the student place the student atthe center of the educational process. Moreover, the conclusion was reachedthat certain participants, within their understanding of constructivism, did notallocate space incorporate the concepts of multiculturalism or world citizenshipor did not associate these with the issue of constructivism. Furthermore, it maybe concluded that although certain participants expressed their reservations(with regard to particular issues), all participants had indeed embraced the fundamental principles of multiculturalism and world citizenship.

Nitel araştırma, Olgu bilim, Öğretim üyeleri, Yapılandırmacılık, Constructivism, Faculty members, Phenomenological design, Qualitative research

Yükseköğretim Dergisi

Çeliköz, M., Çeliköz, N. (2016). Eğitim programları ve öğretim (EPÖ) alanındaki öğretim üyelerinin yapılandırmacılık anlayışları. Yükseköğretim Dergisi, 6, 1, 8-11.