Retina ven tıkanıklığında oküler ve sistemik risk faktörleri

Küçük Resim Yok

2003

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Retina ven tıkanıklığı, diabetik retinopatiden sonra en sık karşılaşılan retinanın vasküler hastalığıdır. Sıklıkla ileri yaşlarda görülmekte ve etyoloj isinde pek çok oküler ve sisteraik risk faktörlerinin rol oynadığı düşünülmektedir. Bu çalışmada retina ven tıkanıklığı olan olgularda bazı oküler ve sistemik risk faktörleri değerlendirildi. Çalışmaya alınan retina ven tıkanıklığı tanısı almış 40 olgunun 9'u (%22.5) retina ven kök tıkanıklığı (RVKT), 31 'i (%77.5) ise retina ven dal tıkanıklığı (RVDT) idi. Rastgele seçilmiş 38 kişiden oluşan kontrol grubu ile gruplar karşılaştırılarak bazı oküler ve sistemik risk faktörleri değerlendirildi. RVDT bulunan olgularda K.VH, sedimentasyon, LDL- kolesterol, lipoprotein (a), globulin, PC ve fibrinojen düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0.05). Bu faktörler RVDT gelişiminde risk faktörleri olarak tespit edildi. Oküler aksiyel uzunluk, GİB, hipermetropi, PAAG, HT, DM ve sigara kullanımı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0.05). RVKT bulunan olgularda oküler aksiyel uzunluk, GİB yüksekliği, PAAG, KVH, INR, sedimentasyon, lipoprotein (a) ve fibrinojen düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0.05). Ancak hipermetropi, HT, DM, sigara kullanımı gibi diğer risk faktörleri arasında arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmedi (p>0.05). Halihazırda retina ven tıkanıklığında tıkanıklık sonrası görme prognozunu olumlu yönde etkileyebilecek ideal bir tedavi yöntemi yoktur. Bu nedenle RVT gelişiminde etkili olan oküler ve sistemik risk faktörlerinin tespit edilmesi ve en azından bu risk faktörlerinin tedavi edilmesi ile retina ven tıkanıklığının gelişmesini önlemek ve nüks oranlarının azaltılması mümkün olabilecektir. Bu risk faktörlerin aydınlatılması ile, hem patogenez hem de başka risk faktörlerin tanımlanması belki de kesin tedavinin bulunmasında bize yol gösterici olacaktır.
The occlusion of retinal vein is the most commonly encountered vascular disease of the retina after diabetic retinopathy. It is mostly seen in the late years of life, and many ocular and systemic factors are thought to play an important role in its etiology. In this study, some ocular and systemic risk factors were evaluated in cases with retinal vein occlusion. Of 40 cases diagnosed as retinal vein occlusion, 9 (22.5 %) had central retinal vein occlusion (CRVO), and 3 1 (77.5 %) had branch retinal vein occlusion (BRVO). Some ocular and systemic risk faktors were assessed comparing controls randomized 38 subjects with other groups. In the cases with BRVO, the levels of the cardiovascular disease, sedimentation, LDL-cholesterol, lipoprotein (a), globulin, protein C and fibrinogen were significantly higher than those of the controls (p<0.05). These factors were determined as the risky ones in the development of BRVO. No statistically significant correlations were detected between retinal vein occlusion and ocular axial length, intraocular pressure, hypermetropy, primary open- angle glaucoma, systemic hypertension, diabetes and cigarette smoking (p>0.05). In the cases with CRVO, the levels of ocular axial length, the increase of intraocular pressure, primary open-angle glaucoma, cardiovascular disease, international normalization ratio, sedimentation, lipoprotein (a) and fibrinogen were significantly higher than those of the controls (p<0.05). No statistically significant correlations, however, were detected among other risk factors such as hypermetropy, systemic hypertension, diabetes and cigarette smoking (p>0.05). Currently, an ideal treatment unexists to improve visual prognosis after an occlusion in retinal vein occlusion. Therefore, it can be likely to decrease the rate of reoccurence and at least to prevent the development of retinal vein occlusion by determining and -if possible- treating the ocular and systemic risk factors effective in the development of retinal vein occlusion.

Göz hastalıkları, Retina dekolmanı

Soylu, T. (2003). Retina ven tıkanıklığında oküler ve sistemik risk faktörleri. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon