Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne Başvuran Hastaların Dental Anksiyete Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Amaç: Bu çalışmanın amacı, hastaların diş tedavilerinde yaşadıkları kaygı düzeylerinin görülme sıklığını belirlemek ve anksiyete düzeylerinin yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve diş hekimi ziyaret sıklığı ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: : Bu çalışmaya Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne başvuran, yaşları 18-85 arasında (Ortalama 36,96 14,74) değişen, 404 kadın (% 53,9) ve 346 erkek (% 46,1) toplam 750 birey katıldı. Dental anksiyete düzeyini belirlemek için Corah Dental Anksiyete Skala (CDAS) formu kullanıldı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikten ve Ki-kare testinden yararlanıldı. Bulgular: Dental anksiyeteye sahip birey oranı %24 (n180) olarak saptandı. Eğitim düzeyleri ve diş hekimine gitme sıklığı dental anksiyete üzerine istatistiksel olarak etkili değilken (p0,05); yaş ve cinsiyet istatistiksel olarak etkili idi (p0,01). Yaş arttıkça dental anksiyete düzeyi de azalmaktaydı. Dental anksiyete düzeyi cinsiyetlere göre değerlendirildiğinde de kadınlarda erkeklerden daha fazla idi. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, dental anksiyeteye sahip bireylerin sayısının fazla olduğunu göstermiştir. Yaş ve cinsiyet dental anksiyete üzerine önemli bir faktörken diş hekimine gitme sıklığı ve eğitim düzeyi anksiyete üzerine etkili birer faktör değildir. Diş hekimleri kadın ve genç hastaların dental anksiyete seviyelerinin daha yüksek olduğunu göz önünde bulundurmalıdırlar.
Background: The aim of this study was to determine the prevalence of dental anxiety levels of patients and to assess the relationship between anxiety levels and age, gender, education level and dental visit frequency. Methods: 404 females (53.9%) and 346 males (46.1%), aged 18-85 years (mean 36.96 14.74), who applied to the Necmettin Erbakan University Faculty of Dentistry, a total of 750 individuals participated. The Corah Dental Anxiety Scale (CDAS) form was used to determine the level of dental anxiety. In the analysis of the data, descriptive statistics and Chi-square test were used Results: : The proportion of individuals with dental anxiety was 24% (n 180). The level of education and dental attendance were not statistically significant on dental anxiety (p 0,05); age and gender were statistically significant (p 0.01). As the age decreased, the level of dental anxiety decreased. Dental anxiety level was higher in females than males. Conclusion: The results of this study show that the number of individuals with dental anxiety is high. Age and gender are important factors on dental anxiety, but the frequency of dental visits and educational level are not effective factors on anxiety. Dentists should consider that dental anxiety levels of women and young patients are higher.

Diş Hekimliği, Cinsiyet, Dental Anksiyete, Yaş, Gender, Dental Anxiety, Age

Selcuk Dental Journal

Güldane, M. (2018). Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne başvuran hastaların dental anksiyete düzeylerinin değerlendirilmesi. Selcuk Dental Journal, 3, 5, 246-252.