2023-01-18

Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Araştırmanın amacı, Konya ilindeki farklı türde olan liselerde eğitim gören öğrencilerin fiziksel aktivitelere katılmalarına etki eden sosyal destek düzeyleri ile beden eğitimi dersi için geliştirdikleri tutumlarının bilimsel yöntemler kullanılarak ortaya konulmasını sağlamaktır. Araştırmada betimsel çalışma modeli uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini, Konya ilinde bulunan farklı nitelikteki liselerde aktif olarak öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise, Meram Anadolu Lisesi, Konevi Anadolu Lisesi, Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi, Hocacihan Anadolu İmam Hatip Lisesi, Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Selçuklu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Konya Spor Lisesinde öğrenim gören toplamda 1658 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada, araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, Farias Junior vd. (2014) tarafından geliştirilen ve Küçükibiş ile Eskiler (2019) tarafından Türkçe'ye ve Türk popülasyonuna uyarlamak amacıyla güvenirlik ve geçerlilik çalışması yapılan Fiziksel Aktivitelerde Sosyal Destek Ölçeği ile Güllü ve Güçlü(2009) tarafından geliştirilen Ortaöğretim Öğrencileri İçin Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği verilerin toplanması amacıyla kullanılmıştır. Verilerin analizi IBM SPSS 25.0 paket programı yardımıyla yapılmıştır. Betimsel verilerin analizinde yüzde, frekans, ortalama ve standart sapma kullanılmıştır. Araştırmanın değişkenleri ile ilgili normallik varsayımı kutu-çizgi grafikleri, dal-yaprak grafikleri, Q-Q grafiği ve çarpıklık-basıklığa dair veriler ile değerlendirilmiştir. Geçerlilik çalışmasında Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) kullanılmıştır. Ölçeğin güvenirlik çalışmasında Cronbach's Alfa iç tutarlılık güvenirlik analizi kullanılmıştır. Ölçek puanları arasındaki ilişkilerde pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Gruplar arası farklarda ise ANOVA ve Bağımsız Gruplar t-Testi kullanılmıştır. Varyansların homojenliği varsayımı Levene testi ile incelenmiştir. Varyansların homojen olmadığı durumlarda varyanslar homojen olmadığında kullanılan t- Testi istatistikleri ve Welch testi kullanılmıştır. Toplanan verilerin faktör analizine olan uygunluğu Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) katsayısı ve Bartlett testi ile incelenmiştir. Sonuç olarak, Fiziksel Aktivitelerde Sosyal Destek Ölçeği Ebeveyn Sosyal Destek ve Akran Sosyal Destek boyutu puanları ile Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu ve fiziksel aktivelerde sosyal destek düzeyi yüksek olan öğrencilerin beden eğitimi dersine yönelik olumlu tutum geliştirdiği tespit edilmiştir.
The aim of the research is to reveal the social support levels of the students studying in different types of high schools in Konya province to participate in physical activities and the attitudes they have developed for the physical education lesson by using scientific methods. A descriptive study model was used in the research. The universe of the research consists of students who are actively studying in high schools of different qualities in Konya. The sample group consists of a total of 1658 students studying at Meram Anatolian High School, Konevi Anatolian High School, Mahmut Sami Ramazanoğlu Anatolian Imam Hatip High School, Hocacihan Anatolian Imam Hatip High School, Gazi Vocational and Technical Anatolian High School, Selçuklu Vocational and Technical Anatolian High School and Konya Sports High School. In the study, the personal information form prepared by the researcher, Farias Junior et al. Data collection on the Social Support Scale for Physical Activities (2014) developed by Küçükibiş and Eskiler (2019) to adapt it to Turkish and the Turkish population, and the Physical Education Attitude Scale for Secondary Education Students developed by Güllü and Güçlü (2009) was used for the purpose. Data analysis was done with the help of IBM SPSS 25.0 package program. Percentage, frequency, mean and standard deviation were used in the analysis of descriptive data. The normality assumption regarding the variables of the study was evaluated with box-line graphs, branch-leaf graphs, Q-Q graph and data on skewness and kurtosis. Exploratory Factor Analysis (EFA) was used in the validity study. Cronbach's Alpha internal consistency reliability analysis was used in the reliability study of the scale. Pearson correlation analysis and multiple linear regression analysis were used in the relationships between scale scores. ANOVA and Independent Groups t-Test were used for differences between groups. The assumption of homogeneity of variances was examined with the Levene test. In cases where the variances were not homogeneous, the t test statistics and Welch test were used when the variances were not homogeneous. The suitability of the collected data for factor analysis was examined by the Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) coefficient and the Bartlett test. As a result, it was determined that there was a statistically significant relationship between the Parental Social Support and Peer Social Support dimension scores of the Social Support in Physical Activities Scale and the Physical Education Lesson Attitude Scale scores, and that students with high social support in physical activities developed a positive attitude towards the physical education lesson.

Beden Eğitimi, Tutum, Sosyal Destek, Fiziksel Aktivite, Physical Education, Attitude, Social Support, Physical Activity

Bademli, M. (2023). Farklı nitelikteki liselerde öğrenim gören öğrencilerin fiziksel aktivitelerdeki sosyal destek düzeyleri ile beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumlarının incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Konya.