Gözlem aralığının GPS, Glonass, Galileo ve BeiDou statik PPP üzerindeki etkisinin araştırılması

Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

GNSS gözlem aralıkları, belirli uygulamalar için düşük aralıktan yüksek aralığa (1-300 saniye gibi) ayarlanabilir. Bu çalışmada, 1-s, 5-s, 15-s ve 30-s örnekleme aralıklarının statik PPP (Precise Point Positioning)'nin yakınsama süresi ve konumlandırma doğruluğu üzerindeki etkisi 26 IGS-MGEX (International GNSS Service-Multi-GNSS Experiment) kullanılarak araştırılmıştır. İstasyonların 2020 yılında DOY (Day of Year) 95-116 arası üç haftalık dönem için 1-saniye gözlem aralıklı verileri seçilmiştir. Altı farklı GNSS sistemi -GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou-2, BeiDou-3 ve çoklu-GNSS kullanılarak statik PPP sonuçları elde edilmiştir. Sonuçlar, daha düşük gözlem aralıklarının, her bir GNSS için PPP yakınsama süresini önemli ölçüde azalttığını göstermiştir. Bununla birlikte, daha düşük gözlem aralıklarının, her bir GNSS için PPP konum belirleme doğruluğunu biraz düşürdüğünü göstermiştir. Ayrıca uydu saati enterpolasyon hatasının yörünge enterpolasyon hatası ile karşılaştırıldığında daha düşük gözlem aralıkları için konum doğruluğunun azalmasında daha etken olduğu göstermektedir.
GNSS observation intervals can be tuned from low rate to high rate (such as 300 sec to 1 sec) for the specific applications. In this study, the effect of 1-s, 5-s, 15-s, and 30-s sampling rates on convergence time and positioning accuracy of static PPP is investigated using 26 IGS-MGEX (International GNSS Service-Multi-GNSS Experiment) stations’ high-rate data for three-week period (DOY: 95-116) in 2020. Six different GNSS constellations – namely, GPS-only, GLONASS-only, Galileo-only, BeiDou-2-only, BeiDou-3-only, and multi-GNSS (GPS/GLONASS/Galileo/BeiDou-2/BeiDou-3) – are processed for static PPP. The results show that higher observation intervals accelerates the PPP convergence time significantly for each GNSS constellation. However, the result of positioning accuracy indicates that higher observation intervals slightly degrades the PPP converged positioning accuracy for each GNSS constellation. The results demonstrate that satellite clock interpolation error is mainly responsible for the accuracy degradation of the higher observation intervals compared with the orbit interpolation error.

BeiDou, High-rate, Galileo, GLONASS, GPS, MGEX, PPP

Shakor, A. Q. (2022). Gözlem aralığının GPS, GLONASS, Galileo ve BeiDou statik PPP üzerindeki etkisinin araştırılması. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Harita Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya.