Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin matematiksel ilişkilendirme öz yeterlikleri ile problem çözme başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ayrıca ortaokul öğrencilerinin problem çözme başarıları ve matematiksel ilişkilendirme öz yeterlikleri cinsiyet değişkeni ve sınıf düzeyi değişkeni açısından incelenmiştir. Ortaokulda öğrenim gören 340 öğrenciye Problem Çözme Başarı Testi ve Matematiksel İlişkilendirme Öz Yeterlik Ölçeği uygulanmıştır. Öğrencilerin ölçek düzeylerini belirleyen boyutlar arasındaki ilişkiler korelasyon ve regresyon analizleri aracılığıyla incelenmiştir. Öğrencilerin tanımlayıcı özelliklerine göre ölçek düzeylerindeki farklılaşmaların incelenmesinde t-testi, tek yönlü varyans analizi (Anova) ve post hoc (Tukey, LSD) analizlerinden faydalanılmıştır. Etki büyüklüğünü hesaplamak için Cohen(d) ve Eta kare(η2) katsayıları kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda matematiksel ilişkilendirme öz yeterlik ve problem çözme başarısı arasındaki ilişki anlamlı ve pozitif yüksek seviyede çıkmıştır. Matematiksel ilişkilendirme öz yeterliğinin problem çözme başarısının anlamlı bir yordayıcısı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca matematiksel ilişkilendirme öz yeterlik seviyesinde cinsiyet değişkenine göre farklılaşma olmadığı gibi problem çözme başarısında da cinsiyet değişkenine göre farklılaşma olmadığı görülmüştür. Aynı zamanda hem problem çözme başarısının hem de matematiksel ilişkilendirme öz yeterlik seviyesinin sınıf düzeyine göre farklılaştığı görülmüştür.
The aim of this study is to investigate the relationship between middle school students' mathematical association self-efficacy and problem-solving achievements. Furthermore, middle school students' problem-solving achievements and mathematical association self-efficacy were investigated in terms of gender variable and grade rank variable. The Problem-Solving Achievement Test and Mathematical Association Self-Efficacy Scale was carried out to 340 students who study at a middle school. The relationship between dimensions that determine the scale levels of the students were investigated by correlation and regression analysis. T-test, one-way analysis of variance (Anova) and post hoc (Tukey, LSD) analyzes were used at examining the differences in the scale levels according to the students' descriptive characteristics. Cohen (d) and Eta-Squared (η2) coefficients were used to calculate the size of effect. As a result of this study, the relationship between mathematical association self-efficacy and problem-solving achievements were meaningful and positive at a high level. It is obvious that mathematical association self-efficacy is a significant predictor of problem-solving achievement. Moreover, just like that there was no differentiation in the level of mathematical association self-efficacy according to the gender variable, there was no differentiation in the problem-solving achievement as well. At the same time, it was observed that both problem-solving achievement and mathematical association self-efficacy level differentiated according to grade rank.

Matematiksel İlişkilendirme Öz Yeterliği, Problem Çözme, Ortaokul Öğrencileri, Mathematical Association Self-efficacy, Problem Solving, Middle School Students

Yılmaz, M .(2022). Ortaokul öğrencilerinin matematiksel ilişkilendirme öz yeterlikleriyle problem çözme başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı, Konya.