Küçük Resim Yok

1998

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Damar anastomozunda ınikrocerrahi tekniğin kullanılması yıllarca denenmiş güvenilir bir metoddur. Ancak nöroşirurjide bypass amacıyla kullanıldığında anastomoz yapılacak arterin klipaj suresi, özellikle sylvian fîssür derin lokalizasyonlarda çalışıldığında uzamaktadır. FVnın mikrocerrahi tekniğe göre daha çabuk uygulanabilir olması anastomoz süresini kısaltacak ayrıca serebral dokuda derin lokali'/asyonlarda çalışırken büyük bir rahatlık sağlayacaktır. Bu çalışmada 16 adet Yenizelanda tavşanı kollanıldı. Tavşanlarda sol FA'o mikroskop altında klasik mikrosütür tekniğiyle ortalama on- oniki sütür atılarak uç-uca anastomoz yapıldı. Sağ FA'c ise aynı şekilde ortalama beş-altı adet sütürden sonra dıştan anastomoz kenarlarına FVnın hızlı katılaşan formu uygulanarak anastomoz tamamlandı. Tavşanlar bir hafta yaşatıldıktan sonra anjiografi çekildi. Daha sonra her iki anastnnıoz bölgesi eksize edilerek histopatolojik inceleme için alındı. Anjiografik sonuçlar değerlendirildiğinde sol FA' de olguların %94'iindc damar açık, Wsmda %5Q ve üstü stenoz vardı. Sağ PA'de ise olgulann %73'iinde damar açık,/>27'sindc 7f»0 ve üstü stenoz vardı. Bu açıdan bakıldığında FY uygulanan taraf ile klasik mikrosütör tekniği uygulanan taraf arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Histopatolojik olarak yapılan ışık mikroskobik değerlendirmede hur iki taraftacia cndotcl liflere dejcnarasyonu, întlnıal proliferasyon, damar çevresinde yabancı cisim dev hücreleri ve eozinofîllcrden zengin enflamasyon vardı. Bu sonuçlar literatürdeki erken faz bulguları ile, uyumlu bulundu, 35Çalışmadaki anjiografik ve histopatnlojik bulgular FY kullanılmasının anast0ın
The Angiographical and Histological Comparison of the Conventional Microsuturing Technigue with Fibrin Glue (FG) in an Experimental Model. Conventional microsuturing technigue is a confidental method in vascular anastomosis in cerebral by-pass. When the anastomosis is performed in a deep localization the clippage time may increase. The use of FG may reduce the clippage time especially in deep localizations. In this study we used 16 New Zetland rabbit. The left femoral artery was used as a control treated with the conventional microvascular suturing technigue. Ten to twelve sutures were placed to perform end-to-end anastomosis. Five to six sutures were placed on the right femoral artery and rapidyl solidificated form of the FG was applied by dropwise circumferential applications. After one week, following the angiographic examination, a 1cm segment of femoral artery at the side of anastomosis was removed for histologic examination. When the angiographic results were evaluated; in the left side in 94% the vessel was open and in 6% there was a 50% or more stenosis at the anastomosis side. In the right side in 73% the vessel was open and in 27% there was a 50% or more stenosis. We have found no patency difference between the right and the left side statistically. Histological findings were similar between the two groups. Endothelial cell degeneration, intimal proliferation, eosinophilic infiltration and foreign body giant cells around the vessel were seen in both groups. These findings were well correlated with early phase findings in the literature. 37Though we obtained a significant reduction of clam page and anastomosis time, our results showed using FG is not superior to the conventional technique.

Anastomoz-cerrahi, Anastomosis-surgical, Fibrin doku yapıştırıcıları, Fibrin tissue adhesive, Tavşanlar, Rabbits

Sağmanlıgil, A. (1998). Tavşanlarda fibrin yapıştırıcı ile yapılan femoral arter anastomozunun klasik yöntemle anjiografik ve histopatolojik karşılaştırması. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Beyin Cerrahisi Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon